fbpx

EPBiH123

Elektroprivreda BiH nije upoznata sa bilo kakvim odlukama Općinskog vijeća Konjic o obustavi gradnje malih hidroelektrana na Neretvici i od nadležnih organa očekuje osiguranje pristupa gradilištu, saopćeno je iz ove kompanije.

"Početak izgradnje dva postrojenja za proizvodnju električne energije na rijeci Neretvici u Konjicu je dugo i pomno pripreman projekat za proizvodnju zelene energije i doprinos smanjenju emisija zagađujućih čestica. Elektroprivreda BiH uložila je višemilionska sredstava u izradu projektne dokumentacije, rješavanje strogih okolinskih zahtjeva, realizaciju programa eksproprijacije i otkup zemljišta, istražne radove, administrativne troškove kao i troškove dobijanja svih neophodnih i danas pravosnažnih dozvola za realizaciju građenja. Shodno regulativi za odobravanje projekata i zahvata u prostoru, Elektroprivreda BiH pribavila je sve saglasnosti, odobrenja i dozvole sektora voda, okoliša, prostornog uređenja, električne energije i koncesija", saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Kako navode, uspješno su riješena imovinska pitanja i svim vlasnicima uplaćene pravične naknade, za što je Elektroprivreda BiH izdvojila 720 hiljada KM.

"Ispunjene su i obaveze ulaganja u infrastrukturu lokalne zajednice, a u skladu sa Ugovorom o koncesiji i Programom prijateljskog okruženja. U projekte rekonstrukcije, adaptacije i/ili izgradnje infrastrukturnih objekata i putne infrastrukture za mjesne zajednice Jasenik i Neretvica, Elektroprivreda BiH uložila je 1,2 miliona KM. Lokalna uprava je iskazala podršku svim učesnicima na pripremi realizacije dva projekta malih hidroelektrana na Neretvici i time prvenstveno potvrdila zrelost lokalne zajednice koja u svom privrednom ciklusu već 70 godina baštini resurse nastale takođe kroz projekte korištenja voda za proizvodnju električne energije".

Lokalna uprava - Općina Konjic je, navode, Ugovorom o koncesiji obezbijedila kontinuiranu značajnu korist kroz naknadu za koncesiju koja će se plaćati od početka rada malih hidroelektrana u visini 10 posto od vrijednosti proizvedene električne energije za period 30 godina.

"Izgradnja dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, podrazumijeva niz ugovora sa domaćim kompanijama i, između ostalih, preduzećem sa sjedištem u Konjicu, koje zapošljava lokalno raspoložive radnike. Ulaganje u samu izgradnju dvije male hidroelektrane iznosi 18 miliona KM. Uz izgrađena dva postrojenja za proizvodnju čiste električne energije na vlastitoj teritoriji, lokalna zajednica ostvaruje pretpostavke za samoodrživost i željeni doprinos globalnim težnjama za očuvanje okoliša i smanjenje emisija zagađujućih čestica".

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5