fbpx

dobrovoljacka1

Obilježena je 28. godišnjica od bitke u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. I ove godine godišnjica je obilježena na dvije lokacije, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici i u Istočnom Sarajevu, zbog različitih stavova oko onoga što se dešavalo, 2. odnosno 3. maja, kao i o broju stradalih pripadnika JNA.

Kolona JNA u Haškom tribunalu okarakterizirana je kao legitimna vojna meta, ipak do kraja nije razjašnjeno ko je prvi počeo pucati.

Dobrovoljačka - ulica koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, i dalje je jednima sinonim za stradanje, drugima - za odbranu. 3 maj 1992. bio je ključni za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, smatraju branioci Sarajeva, podsjećajući da je kobnog dana stradalo sedam pripadnika JNA, a 14 je ranjeno.

"2. i 3. maj je apsolutno vezan, čak je i značajniji 3. maj za odbranu čitave BIH i regije obzirom da je 3. maja pao čitav koncept agresije na BiH i hapšenjem 198 oficira koje smo mi sproveli i predali državnim organima MUP-a Bosne i Hercegovine", poručio je Muhamed Švrakić iz Udruženja "Zelene beretke".

Broj stradalih pripadnika JNA godinama je predmet sporenja. Porodice žrtava i politički predstavnici Srba tvrde - ovdje su, napadom na kolonu koja je po dogovoru mirno trebala da napusti Sarajevo, stradale 42 osobe, 71 je ranjena, a 207 ih je zarobljeno. Porodice žrtava i zvaničnici Republike Srpske od 2017. godine ne okupljaju se u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, zbog nemogućnosti da postave spomen ploču.

Najuža delegacija Republike Srpske položila je vijenac kod Spomen-krsta u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, povodom 28 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Do sada nije sudski epilog dobio ovaj zločin mada je po svim normama Međunarodnog ratnog prava evidentno da je počinjen ratni zločin nad vojnicima koji su po dogovoru ranije postignutom trebali mirno da se povuku iz Sarajeva", rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

2018. godine, na apelaciju članova porodica ubijenih vojnika ponovo je otvoren istraga ali sudski epilog još uvijek nemamo. Ko je počeo prvi pucati u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici - nikada nije razjašnjeno do kraja.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1