fbpx

MostarCovic

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić odbio je dati saglasnost za ulazak pripadnika vojske Ruske Federacije koji bi trebali doći u Mostar kako bi, na molbu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića izvršili "dekontaminaciju" i "dezinfekciju" Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar, saznaje Radiosarajevo.ba.

Ministarstvu vanjski poslova BiH se notom obratila Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu. Navedenom notom se, kako se navodi u dopisu koji potpisuje ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković, a koji smo imali priliku vidjeti, traži "dozvola ulaska na teritoriju BiH 24-članog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za "dekontaminaciju" i "dezinfekciju", koji bi na osnovu Čovićevog zahtjeva pružili pomoć bolnici u Mostaru.

"Ovim vas podsjećamo da Ministarstvo nije nadležno dati dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH, i nije nam poznato da je eventualno Predsjedništvo BiH donijelo Odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Ruske Federacije na teritoriju Bose i Hercegovine, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažovani", navodi se u dopisu koji potpisuje ministar Podžić, a kojeg je portal Radiosarajevo.ba, također, ima priliku vidjeti.
Nadalje, ministar Podžić je podsjetio da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nisu ni na koji način bili uključeni "u dogovaranje bilo kakvog bilateralnog angažmana koji bi podrazumijevao boravak i angažiranje pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Kako je ranije objavilo "Oslobođenje", u pitanju je isti "medicinski tim" koje je nedavno boravio u Banja Luci, a čija se pomoć, formalno, ogledala u dezinfekciji ulica na području Republike Srpske.

Oni su tada, prilikom ulaska u BiH preko Aerodroma Mahovljani koristili službene pasoše, a interesantno je, navodi "Oslobođenje", da su "službenici Granične policije BiH kojom rukovodi kadar HDZ-a Zoran Galić, skenirali pasoše samo dvije osobe, dok se fotografije preostala 22 člana ovog tima ne nalaze u sistemu GP BiH".

Jedinicom koja je trebala doći u Mostar, inače, komanduje general-major Mihail Černišov, načelnik hemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu.

General Černišov je tokom aprila boravio u Beogradu gdje se susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a sastanku je prisustvovao i bivši ruski ambasador u BiH, a sada ambasador te države u Srbiji - Aleksandar Boca Harčenko.

Prilikom nedavnog dolaska ruskih snaga u Banju Luku kazano je da dolazi "grupa vojnih stručnjaka- ljekara, sa specijalnom tehnikom", koja će omogućiti dezinfekciju prostora i zgrada što bi trebalo omogućiti sprečavanje širenja zaraze.
Kako su nedavno objavili nezavisni mediji, ne treba zaboraviti da se u ovakvim situacijama obično šalju pripadnici Vojno-obavještajne službe (GRU) i da njihovo prisustvo u RS može biti i subverzivno-obavještajnog karaktera.

Podsjetimo, u intervjuu za ruski dnevni list Rossiyskaya Gazeta, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je poručio da u Bosni i Hercegovini "nažalost ima vrlo malo ruskog utjecaja".

radiosarajevo.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2