fbpx

VictorO

Vakcinu protiv COVID-19 razvija oko šezdeset kandidata širom svijeta i u WHO očekuju prve rezultate u nekoliko narednih sedmica, nakon čega bi se trbalo znati koja bi bila najprikladniji kandidat, kaže u intervjuu za RSE dr. Victor Olsavszky, šef ureda WHO u BiH.

On podsjeća da je stav SZO da prebrzo ukidanje ograničenja može dovesti do ubojitog oživljavanja bolesti.

- Mi kažemo da prebrzo ukidanje ograničenja može dovesti do ubojitog oživljavanja bolesti. Zato predlažemo da se to radi postepeno i da se uzme u obzir najmanje četiri do pet važnih faktora. Prvi bi bio da je prenos iskontrolisan. Drugi bi bio da ima dovoljno dostupnih javnih zdravstvenih usluga i usluga opšte medicine, kaže Olsavszky i dodaje:

- Zatim ako nema rizika za izbijanje epidemije u posebnim uslovima poput ustanova za dugotrajno zbrinjavanje, te da su ti rizici minimizirani. I pod četiri, da se preventivne mjere trebaju implementirati na radnim mjestima, školama i drugim mjestima gdje ljudi obično idu. Znači, bitno je da se svi ti rizici moraju kontrolisati. I zadnje što je vrlo bitno je da su zajednice svjesne kada su uključene u ovu takozvanu tranziciju, ne zovemo je “kraj” nego tranzicija.

Na pitanje je li svijet trenutno u fazi kada se kupuje vrijeme da se osposobe zdravstveni sistemi, on odgovara: Neke zemlje da.

- I rekao bih da je među njima Bosna i Hercegovina, jer što se nadamo sa ovim poduzetim mjerama može se desiti ono što mi zovemo "poravnanje krivulje". Visoki brojevi COVID-19 slučajeva, posebno kritičnih se neće pojavljivati u kratkom periodu. To znači da neće stavljati veliki pritisak na bolnice i na cijeli zdravstveni sistem. To daje vladama malo vremena da se pripreme. Ali izvan pandemije, ovo daje svima nama odličnu lekciju da i veoma uspješni zdravstveni sistemi kao Francuska, Italija, USA itd nisu pripremljeni na ovakvu pandemiju. Zato za budućnost, vlade trebaju promisliti kako da se pripreme bolje što se tiče zdravstvenog sistema kao i cjelokupne zdravstvene radne snage, čak i za povećanjem radne snage u zdravstvu, smatra Olsavszky.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5