fbpx

EEAS

StratCom Evropske službe za vanjsku politiku piše o lošim namjerama Pekinga i Moskve tokom pandemije korona virusa.

Ruski i kineski zvanični akteri, podržani od država, imaju za cilj djelovanje na publiku u Evropskoj uniji i njeno okruženje s dezinformacijama i konspirativnim narativima o Covidu-19, navedeno je u izveštaju uprave StratCom Evropske službe za vanjsku politiku.

U izvještaju, za kojeg briselski portal Politiko kaže da je imao uvid u njega, navodi se da ruski zvanični izvori, mediji koji su pod državnom kontrolom i kanali društvenih medija vode koordiniranu kampanju promovirajući lažne zdravstvene informacije, prenosi Tanjug.

Posebno su pogođena manja medijska tržišta unutar i van EU-a, gdje se tehnološke kompanije suočavaju s nižim podsticajima za preduzimanje odgovarajućih protivmjera, navodi se u izveštaju.

Čini se da su dezinformacije koje potiču iz Kine usmjerene na poboljšanje imidža zemlje, navodi se u izveštaju i dodaje da je Kina nastavila voditi globalnu kampanju dezinformacije kako bi odbacila krivicu za izbijanje pandemije i poboljšala svoj međunarodni imidž.

Otvorene i prikrivene taktike
Primijećene su i otvorene i prikrivene taktike, piše u izveštaju.

Autori navode da lažne informacije o pandemiji već imaju utjecaj.

Sve veći broj dokaza upućuje na to da dezinformacije vezane za korona virus mogu imati direktan utjecaj na javno zdravlje i sigurnost, navodi se.

StartCom je osnovan za suzbijanje dezinformacija i jačanje medijskog okruženja.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2