fbpx

abdul rahim al hwaiti youtube

Saudijac koji je odbio naredbu vlade da joj prepusti svoj dom za novi megaprojekt, ubijen je od strane snaga sigurnosti, tvrde saudijski aktivisti.

U video-snimku koji je objavio na internetu, čovjek koji se predstavljao kao Abdul Rahim Ahmad Mahmoud al-Hwati ispričao je da je iz grada Al-Khraybaha, u sjeverozapadnom dijelu crvenomorske regije.

Kako je ispričao, on i ostali stanovnici tog mjesta bili su pod pritiskom vlasti da se odreknu svojih posjeda i prihvate novčanu kompenzaciju.

'Reći će da sam bio terorist'

U jednom od snimaka koje je postavio na YouTube, rekao je da će „svako ko odbije da napusti područje biti uhapšen“. Ponašanje vlasti nazvao je „prisilnim premještanjem“.

„Ovo je moj dom“, govorio je, uz dodatak da ne želi živjeti nigdje drugo u Saudijskoj Arabiji, jer je plemenska teritorija na kojoj živi, „njegova domovina“.

Al-Hwaiti je rekao da stanovništvo ne želi otići, ali da živi u strahu od toga šta bi im snage sigurnosti mogle učiniti.

„Devet ljudi iz moje regije je do sada uhapšeno. Siguran sam da ću ja biti sljedeći. Možda ću biti i ubijen. Siguran sam da će, ako me ubiju, pored moj tijela poredati oružje i reći da sam bio terorist“; poručio je u jednom snimku.

Prema saudijskim aktivistima, Al-Hwaiti je ubijen iz vatrenog oružja nakon što je snimio posljednji video, u kojem je dokumentovao oduzimanje svog posjeda od strane vlasti.

Saudijska vlada nije komentarisala navode o ubistvu.

Oaza 'turizma, inovacija i tehnologije'

Al-Hwaiti potiče iz moćnog plemena Al-Huwaitat, koje je smješteno u tri zemlje – Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Egiptu.

Pripadnici tog plemena žive u regiji više od 800 godina, nekoliko stoljeća prije nastanka Saudijske Arabije.

„Saudijska vlada nema pravo protjerivati naš narod sa njihove zemlje i kuća zbog projekata koji neće donijeti korist regiji i stanovnicima“, kaže Aliaa Abutayah, saudijska analitičarka iz Londona, koja je Al Jazeeri rekla da je primila nekoliko snimaka, uključujući i jedan na kojem se vidi ubistvo Al-Hwatija, te ih postavila na svoj nalog na Twitteru.

Abutayah kaže da je zbog otpora vlastima od saudijskih agenata primila prijetnje smrću.

Zahvati u regiji Crvenog mora, poznati kao NEOM, predstavljaju megaprojekt u režiji saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

NEOM, koji će biti približan veličini Belgije, trebala bi biti oaza „turizma, inovacija i tehnologije“. Dio je projekta Vision 2030., kojim Bin Salman želi transformisati ekonomiju od nafte ovisne Saudijske Arabije i učiniti je raznolikijom.

Izvor: Al Jazeera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4