fbpx

Svjetskazo

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u ponedjeljak kako bi europske zemlje koje namjeravaju ublažavati restrikcije uvedene u cilju spriječavanja širenja korona virusa to trebale činiti "polako i kontrolirano".

Istaknuo je da je koronavirus deset puta smrtonosniji od virusa koji je izazvao svinjsku gripu (H1N1) a pojavio se 2009. u Meksiku.

"Prikupljeni podaci iz više zemalja daju jasniju sliku o ovom virusu, njegovom ponašanju, načinu da se zaustavi. Znamo da se covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan: 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009.", rekao je.

Od korona virusa je dosad zaraženo preko 1,883.000 a umrlo je 117.569 ljudi.

Ocijenio je da će za potpuni prekid lanca zaraze koronavirusom biti potrebno "sigurno i učinkovito cjepivo".

"Era globalizacije znači da će se rizik ponovnog pojavljivanja covida-19 nastaviti. Na kraju, otkrivanje i distribucija sigurnog i učinkovitog cjepiva bit će potrebni kako bi se u potpunosti prekinula transmisija", naglasio je šef WHO-a.

On je također istaknuo da zemlje moraju naći ravnotežu između mjera borbe protiv covida-19 i i protiv drugih bolesti što bi moglo doći u pitanje "zbog preopterećenih zdravstvenih sustava".

Direktor WHO-a izrazio je i uvjerenost da će SAD nastaviti financirati tu organizaciju unatoč kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih prijetnji da bi mogao "srezati" uplate SAD-a u proračun WHO-a.

"Ono što znam jest da on daje potporu i nadam se da će se nastaviti financirati WHO-a. Odnos koji imamo je vrlo dobar i nadamo se da će se tako i nastaviti".

Šest kriterija za ublažavanje mjera
"Restriktivne mjere moraju se ukidati polako i kontrolirano", rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na virtualnoj press konferenciji iz Ženeve, dodajući da se zemlje moraju voditi prije svega zaštitom ljudskog zdravlja.

Ublažavanje restrikcija ovaj tjedan počinje u Austriji i u Španjolskoj, a i u Sloveniji neke tvrtke, obrti i trgovine od utorka nastavljaju rad.

U Njemačkoj su vodeći znanstvenici predložili vladi postupno ukidanje mjera, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i trgovina te ukidanje zabrane putovanja.

WHO je u petak upozorio da bi preuranjeno ukidanje restriktivnih mjera moglo dovesti do "fatalnog povratka" epidemije ako se naglu ukinu mjere izolacije

"Znamo da se u nekim zemljama broj udvostručuje svaka 3 ili 4 dana. Dok covid-19 brzo raste, pada puno sporije", pojasnio je

Šef WHO-a je, vezano uz namjere mnogih zemalja koje razmišljaju o ublažavanju mjera, iznio šest kriterija za to.

Prvo, taj se prijenos virusa kontrolira;

Drugo, da postoje kapaciteti zdravstvenog sustava za otkrivanje, ispitivanje, izoliranje i liječenje svakog slučaja i praćenje svakog kontakta;

Treće, da se rizik od izbijanja svodi na minimum u posebnim uvjetima poput zdravstvenih ustanova i staračkih domova;

Četvrto, da su preventivne mjere na snazi na radnim mjestima, u školama i drugim mjestima u kojima je najvažnije da ljudi odlaze;

Peto, da se uvezenim rizicima može upravljati;

I šesto, da su zajednice potpuno informirane, angažirane i osnažene za prilagodbu "novoj normi".

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31