fbpx

Gates

Očekuje se da bi vakcina protiv virusa koje uzrokuje oboljenje COVID-19 mogla biti razvijeno do kraja godine.

Život se jedino može u potpunosti vratiti u normalu nakon što vakcina protiv korona virusa bude globalno dostupna, izjavio je suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates, javlja dpa.

Očekuje se da bi vakcina protiv virusa koje uzrokuje oboljenje COVID-19 mogla biti razvijeno do kraja godine.

U razgovoru za Fox News, Gates je kazao da se mora brzo raditi na razvoju nove vakcine u "milijardama doza", prenosi Hina.

Razvijene zemlje poput SAD-a, nastavio je, prije će se ili kasnije moći boriti protiv virusa, ali on mora biti poražen u cijelom svijetu.

"Stvari se neće uistinu vratiti u normalu sve dok vakcina ne bude dostupna praktički cijelom svijetu", rekao je Gates koji je prošle sedmice pozvao američku vladu da u borbi protiv korona virusa krene s izgradnjom tvornica za razvoj najperspektivnijih vakcina.

To bi moglo uroditi gubitkom miliona dolara pošto neke vakcine najvjerovatnije nikada neće biti potrebne i privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, smatra Gates.

"Privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, ali savezna vlada može", rekao je Gates, dodajući da je to jedini način da se osigura masovna proizvodnja vakcina.

Fondacija Gates, koja uglavnom finansira zdravstvene programe, izdvojila je 105 miliona dolara za borbu protiv trenutne pandemije.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2