fbpx

Ujedinjenenacije

Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je u četvrtak konsenzusom rezoluciju u kojoj poziva na međunarodnu saradnju i na multilateralizam u borbi protiv Covida-19, što je prvi tekst UN-a od kako je počela pandemija virusa korona.

Rezolucija, kojoj se drugačijim tekstom pokušala usprotiviti Rusija, uz podršku još četiri zemlje, naglašava "potrebu za potpunim poštivanjem ljudskih prava" i osuđuje "svaki oblik diskriminacije, rasizma i ksenofobije u odgovoru na pandemiju".

Tekst insistira na centralnoj ulozi UN-a u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, koja je postala globalna, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Rezoluciju, koju je prihvatila Generalna skupština, iniciralo je šest zemalja: Švicarska, Indonezija, Singapur, Norveška, Lihtenštajn i Gana, a na kraju je podržalo 188 od 193 države, izvijestili su diplomati.

Apelu se nisu pridružile Rusija, Srednjoafrička Republika, Kuba, Nikaragva i Venecuela.

Te su zemlje podržale drugačiji tekst deklaracije, koji je predložila Moskva, u kojem se, također, poziva na saradnju, ali se uključuje i jasan zahtjev za općim ukidanjem međunarodnih sankcija.

Pogođena tim mjerama zbog sukoba s Ukrajinom, Rusija smatra da one koče borbu protiv pandemije.

Evropska unija, Velika Britanija i Ukrajina, uz ostale, u četvrtak su intervenirale kako bi se blokiralo prihvatanje takve deklaracije koja je, također, trebala biti prihvaćena konsenzusom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, one koje prihvata Generalna skupština nisu obavezujuće, ali imaju političku snagu, s obzirom na broj zemalja koji ih prihvata.

Do sada se Vijeće sigurnosti nije uspjelo dogovoriti oko teksta, premda je bilo nekoliko pokušaja, i to zbog suprotstavljenih stavova Kine i SAD-a, koji je želio naglasiti porijeklo virusa.

Stalni članovi Vijeća sigurnosti s pravom veta, Kina i Rusija, oklijevaju pristati na to da se Vijeće sigurnosti, zaduženo za mir i sigurnost u svijetu, bavi pitanjem koje je do sada bilo isključivo zdravstveno i ekonomsko.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6