fbpx

NATOPzM

Dolazak pomoći koju su uputile USA, kao vodeća država u NATO-u, a koja je predata Oružanim snagama BiH kako bi bila dalje podijeljena, bila je uvertira i signal da se trenutna situacija može prevazići samo međusobnom saradnjom i razmjenom pomoći.

Slanjem svog prvog ANP-a, odnosno Programa reformi, Bosna i Hercegovina je ove godine i formalno i faktički ovjerila svoje namjere za ulazak u NATO. U okviru političkih i ekonomskih pitanja, koja su sastavni dio programskih reformi upućenih u sjedište NATO-a, nalazi se posebno poglavlje pod nazivom “Upravljanje krizama i planiranje za vanredne situacije”.

Upravo sadašnja situacija s koronavirusom prouzrokuje krizu u cijelom svijetu, a članice NATO-a su ranije nizom usvojenih mehanizama osigurale međusobnu pomoć i saradnju, ali ta saradnja i pomoć je osigurana i za nečlanice, za partnerske države koje su pokazale namjeru za članstvom u ovoj najjačoj organizaciji.

“Ovo je veoma važan alat koji može pomoći zemlji da nastavi rad na važnim političkim, ekonomskim i odbrambenim reformama. Sada je na BiH da prihvati ovu šansu koju im dajemo“, kazao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Makedonija je već počela da koristi NATO-ov sistem NICS za pružanje informacija i savjeta u stvarnom vremenu koji je tesiran u oktobru prošle godine u Crnoj Gori, a Crna Gora je 26/27. marta ove godine uputila zahjet NATO-u (EADRCC) za materijalno-tehničku pomoć.

EADRCC sarađuje sa svim značajnijim međunarodnim institucijama, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). EADRCC je prvi puta bio angažiran na Kosovu u pogledu zbrinjavanja izbjeglica, kada je poslao medicinsku opremu, odjeću, telekomunikacijska sredstva, šatore za 20.000 osoba, a pomagali su i u Crnoj Gori 2017. u vrijeme poplava.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2