fbpx

SMBiH Budžet

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas će na vanrednoj sjednici razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno je, upisanoj izjavi za javnost, podsjetio da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. aprila ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Bevanda očekuje da će nakon izjašnjenja u Savjetu ministara BiH, nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja daje konačnu riječ.

 Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u ponedjeljak je u saopštenju za javnost, između ostalog, naveo da je odgovornost Savjeta ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

Dodao je da bi to otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno uticati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog korona virusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti.

"Nepostojanje budžeta bi takođe uticalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju opštinskih izbora u oktobru 2020, kao i mnoga druga značajna pitanja", navedeno je u saopštenju iz OHR-a.

Prema najavi objavljenoj na web stranici Savjeta ministara BiH, danas bi na sjednici trebao biti razmatran i Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5