fbpx

krojacice sivanje

Problemi s koronavirusom već su ozbiljno pogodili bh. ekonomiju, a u Udruženju poslodavaca Federacije BiH kažu kako će se dosta fabrika morati privremeno zatvoriti.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za portal Klix.ba kaže kako problem s koronavirusom još nije eskalirao, ali ako potraje bh. ekonomija bi mogla biti u velikom problemu.

“Turizam već sad osjeća problem, kao i sektori transporta, prijevoza roba jer je smanjen promet roba i usluga, a to je bilo i prvo na udaru. Jutros sam imao par razgovora, zbog problema u Italiji u problem dolaze tektilci i obućari jer većina ih radi ta italijanske firme i praktično su zaustavljeni”, komentariše Smailbegović.

Udruženje poslodavaca zakazalo je svoje hitno zasjedanje, baš na poziv tekstilaca, zbog potrebe za dogovorom i planiranjem šta učiniti.

“Dosta fabrika će se morati privremeno zatvoriti, kako u Federaciji, tako i u RS-u. Nije bitno drugačija situacija ni kod njih”, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca.

Pod posebnim uradom je i industija namještaja koja većinu repromaterijala dobavlja iz Kine. Zalihe se smanjuju i sama proizvodnja dolazi pod znak pitanja.

“Dolazi i do pada potražnje za našim proizvodima. Italija je jedan od najvećih partnera, značajno tržište, a tamo se sada smo hrana kupuje”, kazao je Smailbegović.

Poslodavci s posebnom zebnjom promatraju stanje u Njemačkoj, najbitnijem tržištu za našu zemlju. Tamo je situacija još pod kontrolom i nema rigoroznih mjera.

“Ukoliko bi i u Njemačkoj došlo do ozbiljnog širenja koronavirusa i restrikcija sličnih onima u Italiji naša ekonomija potpuno bi stala”, smatra on.

Problemi s koronavirusom, dodaje, neobični su i ozbiljniji nego oni sa ekonomskom krizom 2008. godine. Ako se situacija sanira u naredne dvije ili tri sedmice posljedice bi se mogle iskontrolisati, a u suprotnom smo na početku ogromnih problema.

Smailbegović kaže kako bi osim poslovnih ljudi i nosioci političkih funkcija trebali se pokrenuti i pomoći, ali znajući kakva je generalno situacija kod nas, on to ne očekuje.

Biznis.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4