fbpx

EU Africa

Evropska komisija u ponedjeljak je predstavila prijedlog nove strategije za Afriku, s planovima za jačanje saradnje u okviru partnerstava u pet ključnih područja.

EU želi jačati saradnju u zelenoj tranziciji, digitalnoj transformaciji, održivom rastu i otvaranju radnih mjesta, miru i upravljanju, te migracijama i mobilnosti.

Na osnovu tog dokumenta Evropa će s afričkim partnerima raspravljati o novoj zajedničkoj strategiji, koja će biti potvrđena na samitu Evropske i Afričke unije u oktobru 2020.

"Evropska budućnost dijelom zavisi od Afrike. Za prevladavanje zajedničkih izazova treba snažnu Afriku, a Afrika treba snažnu Evropu. Jačanje već vrlo snažnog partnerstva u područjima kao što su mir i stabilnost, borba protiv siromaštva, nejednakosti, terorizma i ekstremizma donijet će brojne prednosti. Potrebni smo jedni drugima kako bismo bili snažniji i postigli zajednički cilj: bolji svijet i međunarodni poredak zasnovan na pravilima", izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenijela je Hina.

Evropska povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen rekla je da "nova, geopolitička Evropska komisija" treba imati novu strategiju zbog promjena u samoj Africi jer više ne vrijedi staro viđenje Afrike kao kontinenta nestabilnosti i prijetnji.

U Komisiji ističu da to nije strategija za Afriku nego "strategija s Afrikom, koja je prirodna partnerica i susjed EU-a".

Nova Komisija Ursule von der Leyen od samog početka mandata Africi posvećuje posebnu pažnju.

Prva posjeta inozemstvu nove predsjednice Komisije bio je odlazak u Etiopiju, gdje je sjedište Afričke unije.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31