fbpx

Parlament BiH

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas bi na sjednici trebalo da razmatra zahtjev poslanika Dragana Mektića da se Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, razmatra po hitnom postupku.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona „vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija“.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog tog zakona u cilju jačanja uloge ove institucije u promociji ljudskih prava, stvaranja uvjeta za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga s nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom i unapređenja finansijske nezavisnosti.
Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa uspostava budžetskog inspektorata u okviru Ministarstva finansija i trezora.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH te Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, predlagača Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, s mišljenjem Komisije za finansije i budžet, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, predlagača poslanika Damir Arnaut, s mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Predviđeno je i razmatranje više izvještaja, informacija, odluka, poslaničkih inicijativa kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma i ugovora.

Na kraju sjednice pred poslanicima bi se trebali naći materijali s oznakom „povjerljivo“.

radiosarajevo.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6