fbpx

MiloDj

Ne dolazim u BiH 2. i 3. marta iako su me dva člana Predsjedništva pozvala! Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti dio te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH. Ako me pozovu, doći ću u Srebrenicu na godišnjicu.

Prisustvom ću pokazati i odati počast žrtvama genocida, Skupština Crne Gore je među prvima u svijetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25tu godišnjicu, naravno!

To je u razgovoru za Face TV kazao Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, koji je, između ostalog, podvukao da se Dodik nije pomirio s tim da je RS entitet, ovu konfuziju u državi koristi za ostvarenje svog cilja!

"Dodik je učestvovao u kampanji za nezavisnost Crne Gore! Pomagao mi je i dolazio u Crnu Goru,razgovarao sa Srbima koji su se u Crni Goru doselili iz Hercegovine a danas je protiv Crne Gore?!

Dodik se suprotstavio mom dolasku u BiH, i to dolasku koji se trebao realizirati na njegov poziv! Kad je bio predsjedavajući,u decembru 2018.godine zvao me je službeno, sada me ne zove! Nismo se dugo čuli. Uprkos tome nećemo promijeniti stav o BiH.

I dalje smo prijateljski nastrojeni. Teža je nefukcionalnost BiH od bilo kakvih problema u Crnoj Gori! Pokušavaju držati tu nefukcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefukcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH vraća nas u rat!

Ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reaguje, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti! Dodik radi ono što on misli da treba da bude. Mislim da on sam ovo „gura“ više nego Vučić! Sva ova dešavanja povampiruju atmosferu iz devedesetih!

Srbija će se morati pozabaviti „pomamom“ Crne Gore. Srbija može da zapadne u veliku grešku, a to je takmičenje s nacionalizmom u regionu. Opasno je kada državna politika uđe u takmičenje s takvom nacionalističkom idejom u kakvu su oni već ulazili. Moramo pomno pamtiti sve nevolje devedesetih. Trebaju se izviniti oni koji su doprinijeli tim dešavanjima i žrtvama. Put do zajedničke budućnosti je izvinjenje i priznavanje greške!

Mi smo to uradili,ali, na pomolu su nove opasnosti. Nemaju hrabrost i nisu spremni da kažu da je bio genocid. Treba da kažu da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekat!

Bilo je igrača „većeg kalibra“ nekada nego sad, pa su se preigrali,izgubili su kontrolu nad procesima. Služili su se nacionalizmom misleći da će vječno upravljati njime, ne može politika kontrolisati nacionalizam! Devedesetih godina slika za velikosrspke ideje je bila nepovoljna: Rusija je tada bila slabija, sada je jača i žele realizirati svoje i tadašnje ideje,ali Rusija im vojno neće pomoći. Ne smije se preći crvena linija koja bi izazvala kataklizmu. Opasno je što se državna politika igra nacionalizmom!", kazao je, između ostalog, Đukanović.

radiosarajevo.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2