fbpx

Krstan Simić

Narodna skupština RS nema mehanizam da uskrati mandat sudijama u Ustavnom sudu BiH protiv njihove volje. Jedino može da im uputi zahtjev da podnesu ostavku i da na taj način napuste sud.

To je za portal Srpskainfo kazao bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, u susret sjednici NSRS na kojoj će se raspravljato o radu Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao jednu od mogućnosti, u izjavi za ATV najavio je da će parlament donijeti odluku da povlači sudije iz RS u Ustavnom sudu BiH, ako se sami ne povuku.

Radi se o sudijama Miodragu Simoviću i Zlatku M. Kneževiću, koji je trenutno i predsjednik Ustavnog suda BiH.

„Pitanje prestanka mandata sudija je regulisano Ustavom BiH, koji podrazumijeva 3 načina. Prvi je kada sudija napuni uslove za odlazak u penziju, drugi kada podnese ostavku i treći ukoliko sudija bude razriješen iz nekih razloga, a to razrješenje je u nadležnosti sudija Ustavnog suda. One su te koje odlučuju da li će nekoga razriješiti ili neće“, istakao je Simić.

Na pitanje koji je pravno najkraći put da se strane sudije u Ustavnom sudu BiH zamijene domaćim, Simić je kazao da Ustav sadrži odredbu koja je jedna od rijetkih koja daje vrlo jednostavnu mogućnost da se strane sudije uklone iz ustavno-pravnog sistema BiH.

„Ustav predviđa mogućnost da Parlamentarna skupština BiH može da donese zakon kojim se 'ukida' pravo stranim sudijama na izbor u Ustavni sud i da se umjesto njih, po reciprocitetu koji postoji, izabere dvoje iz Federacije, a jedan sudija iz RS. Takvih pokušaja je bilo, bio je i konsenzus oko razrješenja tih sudija na osnovu zakona, ali su odmah iz politikantskih razloga pojedine političke partije tražile i mogućnost da nešto premoste, našminkaju, što bi u suštini predstavljalo promjenu Ustava BiH. Znači, PS BiH može po hitnom postupku donijeti zakon, razriješiti strane sudije, izabrati nove iz BiH, a da ostanu iste nadležnosti do promjene Ustava“, poručio je Simić.

Pojašnjavajući odluku Ustavnog suda BiH, Simić kaže Ustavni sud ima mandat da štiti Ustav BiH i da ocjenjuje usklađenost svakog zakonskog akta bilo kog nivoa vlasti sa Ustavom BiH.

„U konačnoj odluci, koju je donio u ovom slučaju, sud zaključuje da je BiH država, da ima teritorijalni i ustavni suverenitet, da samim tim neko ko je država ima pravo i na državnu imovinu koja se iskazuje kroz javna dobra. To na prvi pogled izgleda logično. Ali, ključno je pitanje da u Ustavu ne postoji uošte pojam državne imovine, a ono što nije regulisano Ustavom, što nije prenijeto u nadležnost institucija BiH, to spada u nadležnost RS“, pojasnio je Simić.

radiosarajevo.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6