fbpx

gradjani

Nova godina, stari problemi. Statistike i analize pokazuju da je pred vlastima na svim nivoima 10 ključnih problema sa kojima moraju da se suoče tokom godine. Borba protiv korupcije ključni je problem. BIH je prema mnogim istraživanjima lider po stepenu korupcije u Evropi. Poražavajuće je što u korpuciji učestvuju i oni koji bi trebalo dobro da zasuču rukave i da se bore protiv ove pošasti – nadležni organi.

''Toliko je toga neophodno uraditi u narednomperiodu da ne vjerujem da ćemo uskoro vidjeti konkretnije promjene. Posebno imajući u vidu da trenutne vladajuće strukture u BIH ne pokazuju volju da se pozabave unapređenjem zakonskog okvira u borbi protiv korupcije'' – kaže za BN TV Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BIH.

Vlasti na svim nivoima trebalo bi da stane u kraj i departizaciji javnih preduzeća. Dosadašnja praksa pokazuje da je stranačka pripadnost glavna karta za dobijenje posla u javnoj upravi. Zbog toga i ne čudi što je sve više zaduženih i propalih preduzeća.

''Ja mislim da nije problem da određena partija bude u nekom dogovoru na bilo kojim nivoima vlastii bude odgovorna za rad preduzeća. Ali to bi javnost trebala znati, ali s druge strane da ta partije preuzme odgovornost za pozitivan i negativan uspjeh preduzeća'', kaže ekonomista iz Udruženja ''Misli dobro'' Branko Kecman.

Odlazak mladih, školovanih i radno sposobnih u inostranstvo. Poslednjih šest godina BiH je napustilo pola miliona stanovnika. Vlasti još nemaju konkretna rješenja kako da zaustave masovan odlazak stanovništva. Određene mjere najavljuju u ovoj godini. Određene mjere najavljuju se i kada je u pitanju pronatalitetna politika. BiH već godinama bilježi negativan prirodni priraštaj.

''Morao okupiti stručnjake iz oblasti demografije. Druge moramo se opredjeliti da je to dokument koji se zove populaciona politika koja ima tri cijeline: Pronatalitetna politika, politika prema migracijama i politika prema starijim licima'', mišljenja je demograf Aleksandar Čavić.

Među 10 ključnih problema koje treba rješevati su i nerazvijene opštine. Poznato je da novac koji Vlada izdvaja za desetine nerazvijene opštine u BiH nije dovoljan. Prazne učionice, loši putevi, bolnice slike su u Trnovu, Čajniču, Drvaru...

''Mi od svakog poreza koji se ipslati na plate od 10 odsto za ono što je preko minimalnog nivoa plate 2/3 uplaćujemo u budžet, 1/4 uplaćujemo opštinama, a 3/4 u budžet. Ja bih to zakonski promjenio i stvorio uslove da opštine razumiju da je novo zapošljavanje jedno bolje punjenje budžeta i da bi tako moglo mnogo više doprinijeti građanima'', kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Svaki drugi testirani učenik u BIH ocenjen je kao funkcionalno nepismen.

Problemi su i u pravosuđu koje bi moralo da bude oslobođeno od politike. Oni koji čine krivična djela trebalo bi da odgovaraju, a ne oni koji to prijavljuju.

''Ako nemate pravosuđe koje može procesuirati korupciju onda nememo o čemu dalje pričati. Postoje problemi korupcije unutar pravosuđa, a instruisani su od odrđenih političkih stranaka koje obnašavju vlast u BIH '', kaže Korajlić.

Analize Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine pokazale su da je u BiH primjetno sistemsko kršenje ljudskih prava i da se tim problemom treba ozbiljno pozabaviti. Kao i rješevanjem problema migranata i povratnika sa sirijskog ratišta.

BN TV

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31