fbpx

Vulkan

Mali vulkan Taal na Filipinima je počeo da izbacuje paru, pepeo i manje kamenje zbog čega su evakuisani mještani iz okolnih sela, a vlasti su podigle nivo opasnosti.

Zvaničnici su zbog opasnosti od pepela privremeno zatvorili međunarodni aerodrom u Manili.

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je vulkan Taal u provinciji Batangas, 65 kilometara južno od Manile, izbacivao paru i pepeo do jedan kilometar u nebo uz znake rastuće uznemirenosti posljednjih mjeseci.

Stručnjaci instituta zabilježili su kretanje magme ka krateru vulkana Taal, jednim od najaktivnijih u zemlji što, prema njihovoj procjeni, povećava šanse za erupciju koja bi mogla da se dogodi u roku od nekoliko dana ili nedjelja.

Institut je u nedjelju podigao opasnost oko Taala za tri stepena na nivo četiri od ukupno pet što ukazuje "da opasna erupcija može da se dogodi u roku od nekoliko sati ili dana", rekao je Renato Solidum, šef instituta.

Nivo pet je najviši i oznažava da je opasna erupcija u toku i može da pogodi širu oblast. Vulkan inače privlači brojne turiste zbog svog slikovitog položaja u sredini jezera.

Za sada nema izvještaja o povrijeđenim ili zarobljenim turistima u selima oko vulkana, ali vlasti su požurile da evakuišu više od 6.000 mještana sa ostrva u sredini jezera gdje se nalazi vulkan i još desetine hiljada iz obližnjih mjesta uz jezero.

"Pozvali smo ljude u visokorizičnim oblastima, uključujući vulkanskog ostrva da se evakuišu pred moguću opasnu erupciju", rekao je Solidum.

Zbog mnogo pepela u obližnjim kvartovima vlasti su uputile mještane da nose maske.

Vlasti su takođe zabilježile niz manjih zemljotresa.

Javnost je upozorena da ne ide na malo ostrvo u sred jezera gdje se nalazi vulkan, a od uprava obližnjih mjesta uz jezero zatraženo je da preduzmu mjere predostrožnosti i paze na moguću uzburkanost jezera zbog vulkana.

Lokalni i međunarodni letovi prekinuti su na međunarodnom aerodromu u Manili zbog vulkanskog pepela u blizini aerodroma i obližnjih vazdušnih puteva, saopštila je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Filipina.

Za ponedjeljak je otkazana nastava u brojnim gradovima, uključujući i Manilu kako bi se izbjegli rizici po zdravlje zbog pepela.

Taal je jedan od najmanjih vulkana na svijetu i jedan od oko dvadeset aktivnih vulkana na Filipinima koje se nalaze u okviru takozvanog pojasa vatre, seizmički aktivne oblasti podložne zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2