fbpx

uborakk

Njemačko preduzeće ALBA uputilo je pismo namjere Gradu Mostaru s ponudom da preuzme brigu o komunalnim djelatnostima uz ulaganje vlastitog novca i mogućnost dogovora o eventualnom partnerstvu. Iz Gradske uprave je potvrđeno da je pismo primljeno, te je navedeno kako se na njega ne može dati pozitivan odgovor, jer još ne postoji gradsko vijeće.

Izgovor je, prema riječima direktora ALBA za BiH Vlade Jerkića, samo prihvatljiv “odbrambeni mehanizam”. Postoji, naveo je, mnogo drugih načina da se situacija riješi, a jedan od njih je primjena Zakona o komunalnim djelatnostima HNK-a, koja propisuje zakonska rješenja u slučajevima kada jedinica lokalne samouprave nije u mogućnosti samostalno osigurati obavljanje komunalne djelatnosti.

- Istim zakonom Grad može vršiti organizirano obavljanje komunalne djelatnosti i kroz dodjelu posla obavljanja komunalne djelatnosti drugom poduzeću, uz poštivanje javnog nadmetanja. Naravno, postoje i drugi vidovi preuzimanja odgovornosti u rješavanju stanja navedeni u pozitivnim propisima FBiH, rekao je Jerkić za Oslobođenje.

Iz ALBA poručuju i kako je potrebno sve učiniti da se deponija dovede u optimalan pogon, te da se nivo zagađenja smanji na moguću nulu po parametrima, što bi, priznali su, zahtijevalo i značajnu sumu novca. Građani naselja ugroženih deponijom Uborak inicijativu smatraju tek djelimično dobrom. Sa dijelom koji se odnosi na dalje deponovanje, a koje bi se i u slučaju da se ponuda prihvati, nastavilo na Uborku, nikako se ne mogu složiti. Nijaz Hodžić iz Udruženja Jer me se tiče ističe da je deponija stara skoro pet decenija, a da je rok trajanja jedne, prema evropskim standardima, oko 25 godina.

- Ne dozvoljavamo dalje deponovanje na Uborku. Deponija je prepuna i nemoguće je i fizički dalje odlagati. Rješenje je nova deponija na drugoj lokaciji, kaže.

Takva investicija (nova deponija), smatra sa druge strane Jerkić, zahtijevala bi više desetina miliona maraka, a sam iznalazak lokacije je, tvrdi, kompleksna društvena političko-ekonomska odluka za koju bi trebalo vremena zbog ispunjenja zakonskih, geoloških, pravnih i ekonomskih ispitivanja.

- Smatramo da će se i u BiH vrlo brzo, kao što je i u cijeloj Europi, prerada otpada dijeliti na iskoristivi dio, neutralizaciju biološkog dijela, te na termičku iskoristivost. Pitanje deponije kao takve tada će biti sekundarno, jer deponije u sadašnjem smislu više neće postojati. Više ćemo govoriti o centru za upravljanje otpadom, navodi Jerkić.

Dodaje i kako se sa stručne strane može reći da se deponija na Uborku treba tehničko-tehnološki dovesti u red.

- Otplinjavanje, pročišćavanje deponijskih voda, kompostiranje biootpada iz komunalnog, te odabir najboljih tehnologija sortiranja, stvari su koje su povezane s velikim investicijama i deponija, koliko znamo, nema te financijske mogućnosti, napominje.

Istovremeno je, dodaje, potrebna rekonstrukcija komunalne djelatnosti u Mostaru s pravilnim i stručnim prikupljanjem otpada.

- To nas opet dovodi do potrebe za velikim investicijama. Jedno nije moguće dovesti u red bez drugoga, rekao je Jerkić.

Uz deponiju Uborak od 9. decembra dežuraju patrole policije. Građani najavljuju nove mirne proteste, kriveći za trenutno stanje predstavnike gradske, kantonalne i federalne vlasti. Nijaz Hodžić odgovorim smatra kantonalne ministre Ajdina Teletovića i Suada Hasandedića, kao i federalnu ministricu okoliša Editu Đapo.

- Ipak, najodgovorniji za deponiju su predsjednici SBB-a i HDZ-a BiH Fahrudin Radončić i Dragan Čović, koji su se vjerovatno dogovorili da se zadrži ovakvo stanje. SDA, sa druge strane, šuti i neće da reaguje, iako su građani u Mostaru, pa i u najugroženijim naseljima, većinom glasali za njih, rekao je Hodžić.

Stranke opozicije u Mostaru nezadovoljne su reakcijom Gradske uprave nakon što je primljeno pismo iz ALBA. Aner Žuljević, poslanik SDP-a u HNK-u, ističe da je to, ustvari, samo održavanje kontinuiteta njihovog pristupa prema građanima.

- Ako već federalni Parlament i Vlada mogu donositi odluke kada je riječ o budžetskom novcu Mostara, onda postoji i način donošenja ili usvajanja akata koji bi omogućili raspisivanje javnih poziva za asistenciju za odlaganje i uništenje komunalnog otpada, istakao je.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31