fbpx

psi

Iz udruge Prijatelji životinja u petak su zatražili potpunu zabranu uporabe pirotehničkih sredstava F2 i F3 tijekom cijele godine, navodeći da je više od 30.000 građana potpisalo peticiju za zabranu petardi jer im je, ističu, dosta terora nad ljudima i životinjama, prenosi Hina.

Prijatelji životinja u priopćenju navode kako su ponovno uputili dopis MUP-u sa zahtjevom da se hitno izmjeni Zakon o eksplozivnim tvarima i zabrani uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja. Apsurdnim drže dopuštenje uporabe pirotehnike od 27. do 30. prosinca kada se ništa ne slavi.

Traže i da ih se uključi u radnu skupinu kako bi na taj način mogli aktivno doprinijeti izmjeni zakona, na dobrobit svih životinja koje pate i trpe negativne posljedice od uporabe pirotehnike.

Predsjednik udruge i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja Luka Oman upozorava na nelogičnost trenutne zakonske regulative, jer s 15. prosinca počinje prodaja pirotehnike čija je uporaba tada zabranjena, pa se eksplozije i ozljede događaju već i tada.

Ističe da je zdravlje i sigurnost životinja i ljudi daleko bitnije od nečijeg profita, pa opće dobro i zaštitu građana treba staviti na prvo mjesto. Podsjeća da su potporu njihovoj inicijativi dala ministarstva znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva i poljoprivrede, kao i brojne druge institucije, pojedinci i organizacije, među ostalima i Hrvatska liječnička komora.

Potporu im je dala i pravobraniteljica za djecu, upozoravajući da je ‘buka i opasnost od ozljeđivanja eksplozivnim napravama, bila to i pirotehnička sredstva razreda F2 i F3, sa svim psihološkim štetnim učincima jednako neprihvatljiva za osobe i životinje, a osobito djecu’.

Lorena Herceg upozorava kako su iz udruge svake godine preplavljeni vijestima o stradanjima divljih životinja te pasa i mačaka od petardi. ‘Životinje se strahovito uznemire, tresu i pokazuju simptome paničnog napada od kojih neki završe infarktom. Psi bježe od straha, a u nekim slučajevima i poginu pod naletom vozila’, naglasila je.

Napominje i kako su od petardi lani ozlijeđene 23 osobe, od kojih je sedam teško, a petero od njih bila su djeca mlađa od 14 godina. Najmlađa ozlijeđena osoba imala je samo četiri godine, a i ove godine već ima ozljeda.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4