fbpx

stop violence copy

U okviru projekta “Osnaživanje žena s intelektualnim teškoćama” (Empowerment of Women with Intellectual Disabilities) Udruga za samozastupanje provela je tijekom 2019. godine istraživanje o nasilju nad ženama s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj. Istraživanje je predstavljeno 20. prosinca u Kući ljudskih prava, a istaknuta je i nužnost suradnje i unapređenja sustava zaštite od nasilja nad ženama s intelektualnim teškoćama.

Pod vodstvom organizacije Inclusion Europe, Udruga za samozastupanje razvila je pristupačnu i lako razumljivu metodologiju za istraživanje nasilja nad ženama s intelektualnim teškoćama. Uz to su osigurali edukacije i odgovarajuće osposobljavanje, čime je omogućeno da istraživanje provedu same osobe s intelektualnim teškoćama uz podršku asistenata. Ova metodologiija, koja se u velikoj mjeri oslanjala na korištenje slikovnih prikaza situacija nasilja i druge asestivne tehnologije, omogućila je da istraživanje bude vođeno načelima inkluzivnosti, što ga čini jedinstvenim pothvatom u Hrvatskoj. Istraživanja prema istoj metodologiji provedena su od strane lokalnih partnerskih organizacija u Nizozemskoj, Italiji, Rumunjskoj i Litvi.

Nalazi istraživanja ozbiljno upozoravaju i ukazuju na potrebu žurnog djelovanja na zaštiti od nasilja nad ženama s intelektualni teškoćama.  Mnoge žene s intelektualnim teškoćama podijelile su bolna iskustva o tome kako su bile žrtve nasilja od najranijeg djetinjstva kada se nasilje događalo u njihovoj obitelji, školi ili na ulicama. Njihovi roditelji, druga djeca ili nepoznate osobe tukli su ih i ponižavali te su bile žrtve fizičkog, psihičkog i/ili ekonomskog nasilja.

Potvrdila se i pretpostavka da su žene s intelektualnim teškoćama izložene povećenom riziku od seksualnog nasilja. Nasilje koje su doživljavale bilo je u nekim slučajevima toliko intenzivno da su doslovce odvedene iz svojih obiteljiskih domova i sredina u kojima su živjele u institucije ili udomiteljske obitelji radi zaštite od nasilja, no nasilje se u mnogim od takvih slučajeva ni tada nije zaustavilo.

VoxFeminae

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5