fbpx

klimatski ugovori

Maratonski dvosedmični međunarodni klimatski razgovori završeni su u nedjelju, a pregovarači su do sljedeće godine odgodili ključnu odluku o globalnom tržištu ugljen-dioksida.

Zemlje učesnice su tokom razgovora o rješavanju problema globalnog zagrijavanja ipak ostvarile mali napredak ka cilju, prenosi Anadolija

Pregovarači iz gotovo 200 država okupili su se na klimatskom sastanku Ujedinjenih naroda u Madridu u nedjelju ujutro kako bi objavili deklaracije koje pozivaju na veće ambicije u smanjenju emisije stakleničkih plinova koji zagrijavaju planetu i o pomoći siromašnim zemljama koje trpe posljedice klimatskih promjena.

Međutim, uprkos tome što su održali najduže pregovore o klimi ikada u dosadašnjih 25 izdanja, ostavili su jedan od najgorih problema za naredni samit u Glasgowu sljedeće godine.

Tako je budućnost globalnog tržišta ugljen-dioksida ostalo otvoreno pitanje.

Velika neslaganja u vezi s tom temom vjerovatno su učinila da se odluka odgodi do sljedeće godine.

Među prvim dokumentima koji je usvojen bila je deklaracija "Čileansko-madridsko vrijeme za akciju", koja poziva zemlje da poboljšaju svoja trenutna obećanja za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte.

To je potrebno da bi se uskladili s ciljem Pariskog sporazuma iz 2015. godine, da se izbjegne porast temperature veći od 1,5 stepeni Celzijusa do kraja vijeka.

Prema sadašnjem stanju, porast će iznositi od tri do četiri stepena, što može imati dramatične posljedice za mnoge na Zemlji.

Zemlje su se, također, složile da odvajaju sredstva za najugroženije zemlje, kako bi im se nadoknadili učinci ekstremnih vremenskih pojava.
To je jedno od najvažnijih pitanja za male otočne države i druge zemlje u razvoju.

Ekološke grupe i aktivisti optužili su bogatije svjetske zemlje da pokazuju malo predanosti ozbiljnom rješavanju klimatskih promjena. Razgovore su ponekad pratili i oštri protesti autohtonih i ekoloških grupacija, kako unutar, tako i van mjesta održavanja.

Demonstracije su odrazile rastuću frustraciju, posebno mladih, zbog sporih napora vlasti da zaustave klimatske promjene.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2