fbpx

habzburg

Deformitet lica, poznat kao habsburška vilica, rezultat je incesta, odnosno brakova unutar iste porodice, navode naučnici.

Habsburška vilica česta je pojava u španskoj i austrijskoj kraljevskoj lozi.

U studiji objavljenoj u časopisu "Anals of hjuman bajolodži" naučnici su istražili habsburške facijalne deformitete i njihovu moguću genetsku podlogu.

U zaključku se navodi da je jedinstveni izgled njihovih brada bio rezultat sklapanja brakova u istoj porodici u više naraštaja.

Habsburška dinastija bila je jedna od najuticajnijih u Evropi, ali je poznata po brakovima bliskih srodnika, što je i dovelo do njihovog pada.

"Sada prvi put možemo dokazati jasnu povezanost između te pojave i izgleda njihove vilice", navodi vodeći autor studije Roman Vilas sa univerziteta u Santjago de Komposteli.

U istraživanju je učestvovalo deset maksilofacijalnih hirurga, koji su dijagnostikovali facijalne deformitete na 66 portreta 15 članova habsburške dinastije.

Hirurzi su uspjeli da odrede 11 karakteristika mandibularnog prognatizma /isturene vilice - brade, poznate kao habsburška vilica/ i još sedam karakteristika maksilarne deficijencije.

Utvrđeno je i da oba stanja imaju zajedničku genetsku podlogu, a brakovi među srodnicima povećavaju izglede da će potomci naslijediti identičnu formu gena oba roditelja.

"Iako je naša studija zasnovana na istorijskim podacima, brakovi među bliskim srodnicima i danas su uobičajeni u nekim geografskim područjima i među nekim etničkim i vjerskim grupama i zato je važno istražiti posljedice", navodi Vilas.

On ističe da "Habsburška dinastija služi kao svojevrsna ljudska laboratorija za to, jer su u toj porodici potomci bliskih srodnika bili česti".

Habsburzi su u kontinuitetu bili na tronu Rimskog carstva od 1438. do izumiranja muške linije 1740. godine.

Zadnji habsburški kralj Španije Karlo Drugi umro je 1700. godine, a dinastija je preko austrijske linije, odnosno nasljednika Marije Terezije, opstala do kraja Prvog svjetskog rata i abdikacije austrijskog cara Karla.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1