fbpx

uborak smece

Ponovo je stanovništvo sjevernih mostarskih naselja u znak protesta izašlo pred kapije deponije Uborak. Peti je to u nizu mirni protest nakon što je Uborak 20. juna odblokiran poslije desetodnevne blokade usljed koje je Mostar "grcao" u smeću.

Iako su tokom sedmice dobili informacije da će Ministarstvo okoliša FBiH podleći pritiscima i odobriti okolišnu dozvolu za deponiju, aktivisti Udruženja "Jer me se tiče", danas su bili optimističniji, kazavši kako nove informacije ipak govore suprotno, ali bez obzira i na to nisu do kraja zadovoljni.

Pozivajući se na posljednje izjave ministrice Edite Đapo vjeruju da okolišna dozvola neće biti izdana, ali su bez obzira na to uvjereni da se smeće i nakon 4. decembra nastojati deponovati na Uborak, i to zbog kako kažu, navodnog javnog interesa. U tom slučaju odlučni su ponovo blokirati Uborak.

- Nećemo dozvoliti dalje deponovanje. Zatrpavanje grada smećem nije naš problem. Vlast je imala pola godine da iznađe novu lokaciju i riješi problem. Bili su indiferentni, rekao je predsjednik Udruženja Omer Hujdur.

Tvrdio je i da će, u slučaju da se do 4. decembra ne donese odluka o obustavi deponovanja ili građani ne dobiju čvrstu garanciju u pisanom obliku da će se deponija u narednih šest do dvanaest mjeseci izmjestiti sa ovog mjesta, građani ponovo blokirati Uborak.

Nijaz Hodžić je kazao da gradska i kantonalna vlast dosad nisu uradili ništa po pitanju izmještanja deponije sa Uborka. Raspolaže i informacijama kako JP Deponija u Ministarstvo okoliša nije dostavilo potpunu dokumentaciju za okolišnu dozvolu, te da ona neće biti izdana.

- Nadam se da će inspektori doći i zapečatiti deponiju. To je najlogičnije. U protivnom, ljudi su spremni tijelima blokirati Uborak, kazao je.

Josip Kožul podsjeća na pomor ribe koji je, "novi u nizu dokaza pogubnosti" deponije. Vlastima je poručio da je vrijeme da se započnu provoditi aktivnosti na iznalaženju nove lokacije.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2