fbpx

nasilje

Zaštitnik građana upozorava na važnost usvajanja strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Zaštitnik građana u Srbiji Zoran Pašalić upozorio je da je samo u tijeku ove godine, do novembra, izvršeno 28 slučajeva ubojstava žena i podsjeća na važnost usvajanja Nacionalne strategije za spriječavanje i suzbijanje nasilja u obitelji i partnerskim odnosima.

Povodom 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, on je rekao da posebna pažnja treba biti posvećena sprječavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena s invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi oblici podrške za prijavljivanje nasilja, kao i pomoći za njihovo osamostaljivanje.

Pašalić je dodao da se institucionalnom zaštitom žena od nasilja bavi od 2004. godine i da veliki problem predstavlja to što žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti sa svojom djecom napustiti nasilnika jer financijski nisu osigurane, navodi se u priopćenju zaštitnika i dodaje se da ako se ipak odluče na taj korak, prihvaćaju ekonomsku neizvjesnost.

Nema sluha nadležnih organa

Naglasio je da do danas nije našao sluha kod nadležnih organa za pokretanje inicijative "Učinimo nasilje vidljivim", pomoću koje bi se osiguralo kvalitetne medicinske dokaze, koji mogu biti iskorišteni na sudu protiv nasilnika.

Kako je rekao, on će nastaviti s apelom za podršku te inicijative, jer je to jedini način da se osigura izvjesnost kažnjavanja nasilnika.

U najvećem broju slučajeva nadležni organi ne surađuju na adekvatan način.

Jedino sustavni i pravovremeni postupak će spriječiti nasilnike da djeluju, ukazao je Pašalić.

Zaštitnik građana i njegovi zaposleni kroz prijem građana su se uvjerili da izostaje podrška koja je neophodna žrtvama nasilja.

Po pravilu, nasilje se stavlja u fokus institucija i društva kada ono eskalira u fizičko nasilje, ili dovodi do smrti, a manje se govori o učestalom verbalnom nasilju nad ženama, koje se provodi putem medija i društvenih mreža.

Zaštitnik građana uputio je apel svim institucijama da se bave i nasiljem na društvenim mrežama i da nađu načina da spriječe i sankcioniraju svaki oblik teškog vrijeđanja žena, majki, supruga, istaknutih stručnjakinja u svom poslu.

Pašalić također skreće pažnju na one žene koje su se, trpeći višegodišnje nasilje u obitelji i partnerskim odnosima, našle u situaciji da izvrše teško kazneno djelo i osuđene su na dugogodišnje zatvorske kazne.

Njima je neophodna posebna psihološka podrška, navodi.

U posebno teškom položaju su i žene s invaliditetom smještene u ustanove socijalne zaštite, koje su najmanje zaštićene od potencijalnog nasilja.

Zaštitnik građana je uputio preporuke organima javne vlasti nakon što je u 30 ispitivanih slučajeva femicida, nasilja u obitelji i partnerskim odnosima i zlostavljanja i zanemarivanja djece utvrdio brojne pojedinačne sustavne propuste.

Nema stručnjaka, nedostaje obuke

Utvrđeno je da nije osiguran adekvatan broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad, stručni radnici nisu pohađali neophodne obuke, a broj obuka za policijske službenike nije razmjeran broju policijskih službenika koji postupaju po prijavama nasilja.

I pored ostvarenog napretka i dalje izostaje suradnja i pravovremena efikasna razmjena informacija između nadležnih organa, navodi Tanjug.

Nadležni organi često nepravilno i nepravovremeno postupaju ili ne postupaju uopće, a i dalje je prisutan snažan utjecaj osobnih stavova na procjene i odluke o postupanju, navodi agencija.

Zaštitnik građana sa zabrinutošću primjećuje da i pored više puta ponovljenih preporuka za odobrenje dodatnog zapošljavanja u centrima za socijalni rad jer smanjenje broja stručnih radnika neposredno ugrožava temeljna ljudska prava, uključujući i pravo na život.

Broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad mora se prilagoditi broju korisnika, a posebno broju slučajeva nasilja i slučajeva u području zaštite djece, što je ključni preduvjet za efikasnu borbu protiv nasilja prema ženama, ističe Pašalić.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5