fbpx

b 191116082

Hrvatski vijećnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se danas najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da bi novi centar za migrante tokom zime mogao biti otvoren u mjestu Ljubače kod Tuzle, koje je većinski nastanjeno Hrvatima.

"Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata, jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika. To bi bio dodatni vrlo negativan udar koji može proizvesti opasne posljedice", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Oni su upozorili da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu, te su upozorili da sistem upravljanja migracijama funkcioniše jako loše.

Vijećnici su pozvali vlast na nivou BiH da promijeni odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, za koje smatraju da treba da budu izvan naseljenih mjesta.

Na područje Tuzle migranti svakodnevno pristižu iz pravca Zvornika i Bratunca. Tamošnje stanovništvo je jučer održalo sastanak vijeća Mjesne zajednice Ljubače, a o toj temi se razgovaralo i na sjednici Gradskog vijeća Živinice.

Najavljen je i sastanak predstavnika Mjesne zajednice sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, a on je rekao da niko nije kontaktirao lokalnu vlast niti službe prije donošenja ove odluke te da su za nju saznali iz medija.

Iz Živinica je poručeno i da je kasarna u Ljubačama nesigurna jer okolno područje nije deminirano.

Mještani pet mjesnih zajednica spremni su i na proteste, a posebnu bojazan imaju za ekonomiju zbog blizine poslovne zone.

Na probleme sa migracijama u BiH upozoreno je ove sedmice u raspravi u Evropskom parlamentu, te je ocijenjeno da BiH ne kontroliše ovaj proces.

Predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je ove sedmice da će tokom zime vlasti u BiH osposobiti dvije bivše kasarne u Ljubačama kod Tuzle i u Blažuju kod Sarajeva za smještaj migranata.

klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5