fbpx

snsd trazi ministarsku poziciju u novoj vladi hnk

Novi saziv mostarske organizacije SNSD-a smatra da bi samo njihov predstavnik u novoj Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona bio legitiman. Ovim je bačen izazov uobičajenim koalicijskim partnerima HDZ-u i SDA, a posebno novom-starom premijeru Nevenku Hercegu.

Novi saziv mostarske organizacije SNSD-a smatra da bi samo njihov predstavnik u novoj Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona bio legitiman. Ovim je bačen izazov uobičajenim koalicijskim partnerima HDZ-u i SDA, a posebno novom-starom premijeru Nevenku Hercegu.

Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Gradskog odbora SNSD Mostar, održanoj 1. novembra, na jednoj od tačaka dnevnog reda raspravljalo se i o nedavnom imenovanju Nevenka Hercega za mandatara za sastav nove Vlade HNK.
“Povodom toga donesen je zaključak da se pozove mandatar i svi relevantni učesnici formiranja vlade da u proces formiranja vlade uključe predstavnike SNSD-a, kao stranke čija je lista dobila najviše glasova srpskog naroda na području HNK. Očekujemo da se ispoštuje pravilo legimititeta i autentičnog predstavljanja naroda, tako da SNSD predloži svog kandidata za ministra u Vladi HNK”, kažu iz mostarskog SNSD-a.

Izbor Vlade bez ministra iz reda srpskog naroda, po njima, bio bi jednako neprihvatljiv kao izbor nelegitimnog predstavnika koji bi radio isključivo za interese stranke koja ga je predložila, a ne naroda koji, navodno, predstavlja.

“Nadamo se da se praksa iz nekoliko prethodnih izbornih ciklusa neće nastaviti i ovoga puta. Smatramo da nije prihvatljivo da jedan narod bira drugome predstavnike, te da se tako produbljuje jaz i nepovjerenje među narodima što ne odgovara nikome. Jedino će izbor ministra predloženog od strane SNSD-a osigurati legitimno predstavljanje srpskog naroda u HNK”, zaključili su.

Ovi zahtjevi SNSD-a dolaze u vrijeme zatopljavanja odnosa među pobjednicima izbora iz oktobra prošle godine, koji su nakon pola godine krenuli s pregovorima. U još uvijek aktualnoj Vladi HNK ministar iz reda srpskog naroda bio je SDA-ov Željko Laketić koji je predvodio Ministarstvo privrede.
Kontekst legitimnog predstavljanja i zahtjevi SNSD-a posebno su zanimljivi jer su upućeni većini koju predvodi HDZ, koji pak na toj težnji gradi cijelu politiku suprostavljanja izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2