fbpx

bio bi bontonski red i moralno da se sda hdz i snsd povuku esad bajtal 5db88bdc4bda2

Nakon više od godinu dana neformiranja vlasti i izgubljenog vremena, bio bi elementarni bontonski red da SDA, HDZ BiH i SNSD proglase politički bankrot i kažu - vrijeme je da neko drugi uzme vlast u svoje ruke, smatra Esad Bajtal.

"U ime onoga što te stranke i njihovi lideri tvrde da jesu - demokratske stranke i demokrati - bio bi elementarni bontonski red da se povuku u ime morala i čistog obraza, te da poruče: 'Korektno je da idemo, nije u redu da se i dalje borimo za javni politički prostor. Godinu dana nismo uradili ništa od onoga što smo obećavali građanima BiH. Vrijeme je da neko drugi uzme vlast u svoje ruke'", navodi Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

Analizirajući nemogućnost dogovora o konstituisanju najvišeg organa zakonodavne vlasti na nivou BiH, naš sagovornik konstatuje da vodećim političkim strankama "ne pada na pamet da se povuku".

"To rade programski da bi se održali na vlasti, jer tu ne mogu opstati na osnovu rezultata, jer ih nemaju više od dvadeset godina. BiH nazaduje, na začelju smo Evrope i svijeta, gladni, goli, siromašni, izluđeni, prevareni, poniženi... Sve to pada u njihovu zaslugu jer su na sveni svih ratnih i poratnih godina", ističe Bajtal.

Prema njegovim riječima, vodeće političke stranke za vlast se ne bore da bi kroz nju učinile nešto za građane, već da bi uz pomoć vlasti zadržali moć koja ih štiti od odgovornosti za vlastitu neodgovornost, nerad i propast države i društva.

"Stalo im je samo da se drže na vlasti i zato im ne pada na pamet da bilo šta bontonski učine, te da se povuku. Logika isključivosti kojom se služe, doduše neko više - neko manje, jedini smisao ima održati se pošto-poto na vlasti", mišljenja je naš sagovornik.

Nažalost, dodaje, grašani su nemoćni, kako na izborima, tako i danas.

"Mi ne znamo kako su građani glasali, jer su svi nivoi kontrole te niz primjedbi nezavisnih posmatrača pokazali da izborni ciklus nije bio regularan", napominje Bajtal.

U tom kontekstu dodaje da izborni rezultat nije rezultat volje građana, nego rezultat izbornog inženjeringa.

"Takođe, apatija i izborna apstinencija su ogromni. Tome treba dodati strah, manipulaciju, ucjene i prijetnje ukoliko pokušate da uradite bilo šta u pravcu protiv neefikasne vlasti", zaključuje Bajtal u razgovoru za naš portal.

 

(Vijesti.ba)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31