fbpx

kastel facebook ivana pandzic e1572350564703

U okviru „Škole arheologije“ na Kastelu i čišćenja lokaliteta Dvorište dva stručnjaci i studenti pronašli su danas na tvrđavi skeletne ostatke, najvjerovatnije iz srednjeg vijeka, potrvdila je za Srpskainfo arheolog Muzeja RS Ivana Pandžić.

– Ne znamo trenutno više detalja, pošto je kontaktirana i policija pa su nam u jednom dijelu gdje su nađeni skeletni ostaci zaustavljeni radovi. Kastel jeste istraživan, ali nikada nije istražen u potpunosti. Mi radimo na lokalitetu koji je posljednji put rađen 80-ih godina i htjeli smo prije svega da iščistimo taj lokalitet jer su se vremenom stvorile naslage zemlje, zatrpan je, nije uočljiv i turistički dostupan. Namjera nam je da skupimo što više dokumentacije da bismo kasnije sve mogli interpretirati i dobiti što cjelovitiju sliku o dešavanjima na Kastelu – precizirala je Pandžićeva.

U pitanju je nastavak radova iz marta, kada su arheolozi započeli čišćenje lokaliteta, te organizovali geofizička snimanja.
– Organizovali smo ovo kao školu arheologije za studente sa Odsjeka za istoriju i arheologiju sa fakulteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci. U pitanju je terenski rad, znači primjenjuju ono što su učili i slušali na predavanjima – istakla je ona.

Projekat realizuju Muzej Republike Srpske i Društvo arheologa Republike Srpske, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Filozofskim fakultetom Univerziteta Istočno Sarajevo, a sufinansiran je od strane Grada Banjaluka.

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu, mnoge okolnosti upućuju da se tu nalazilo rimsko naselje.

SrpskaInfo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2