fbpx

Recep Tayyip Erdogan 1 620x330

Turski predsjednik je ponovo zaprijetio otvaranjem granica ukoliko se ne pomogne povratak sirijskih izbjeglica.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je njegovoj zemlji potrebna podrška za projekte povratka sirijskih izbjeglica u njihovu domovinu, u protivnom Turska neće imati drugog izbora nego da otvori svoje granice i pusti ih da idu ka Evropi.

On je, govoreći o aktivnostima Turske na sjeveru Sirije, kazao kako njegova zemlja radi na uspostavljanju "sigurne zone" kako bi spriječila napade Radničke partije Kurdistane (PKK), Jedinica narodne zaštite (YPG) i oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) te kako je u velikoj mjeri postigla svoj cilj.

Kako je naglasio, od međunarodne zajednice očekuje da poštuje tursku osjetljivost kada je riječ o sigurnosti granica ove zemlje, prenosi Anadolija.

"Naše očekivanje od međunarodne zajednice je da poštuje našu osjetljivost kada je riječ o sigurnosti naših granica i da podrži naše projekte u vezi s povratkom Sirijaca koji trenutno borave u našoj zemlji", rekao je Erdogan.

'Sigurna zona' sa stambenim prostorima

"Ako se ne podrže naši projekti, u okviru kojih planiramo da se u prvoj etapi, od ukupnih 3,6 miliona, u Siriju vrati od jednog do dva miliona izbjeglica, mi nećemo imati drugog izbora nego da otvorimo naše granice. Otvorit ćemo granice, neka idu u Evropu."

Erdogan je, također, kazao da će, ako je potrebno, Turska izgradit "sigurnu zonu" između Tell Abyada i Ras al-Ayna zajedno sa stambenim prostorima u kojima će živjeti izbjeglice te svim ostalim društvenim prostorima i infrastrukturom koja im je potrebna za normalan život.

"Na taj način ćemo dokazati svijetu i kazati: 'Pogledajte, to je ono što radi turski narod'", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je podvukao da, ako se područje na sjeveru Sirije po isteku roka od 150 sati ne očisti od pripadnika YPG-a, Turska će to preuzeti na sebe i sama očistiti taj prostor.

"Ako teroristička organizacija nastavi napade iznutra ili izvan pojasa dužine 30 kilometara, mi ćemo nastaviti biti im za petama i učiniti ono što je potrebno", kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2