fbpx

Zemljotres Titanik 3 foto Arhiv RS Muzej RS

U okviru obilježavanja 50. godišnjice katastrofalnog zemljotresa, koji je Banjaluku pogodio 27. oktobra 1969, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, večeras će u Banskom dvoru kao centralni događaj biti otvorena izložba „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“, u 19 sati.

Izložba je zajednički projekat Arhiva RS, Muzeja savremene umjetnosti RS i Udruženja arhivskih radnika RS, a realizuje se pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka.

Veliku izložbu sačinjavaju dva osnovna segmenta: istorijsko-arhivski i umjetnički, uz prateće sadržaje. Istorijsko-arhivski segment izložbe provodi nas kroz priču o istoriji Banjaluke kroz njena rušenja, obnavljanja i građenja od kraja Drugog svjetskog rata do 80-ih godina prošlog vijeka.

Zemljotres Gospodska ulica foto Arhiv RS Muzej RS

Kako je najavljeno, ovaj segment podijeljen je na više poglavlja i donosi raznovrsne istorijske materijale u vidu fotografija, arhitektonskih nacrta, građevinskih projekata, novinskih naslovnica, razglednica, mapa i dokumenata.

Najveći dio odnosi se na seriju razornih zemljotresa i njihove neposredne posljedice, dok prethodni i prateći dijelovi govore o razvoju, odnosno obnovi i urbanističkoj transformaciji grada u decenijama koje su prethodile, odnosno pratile zemljotres. U ovaj segment uključeni su arhivski filmovi i interaktivni elementi.

Umjetnički segment izložbe obuhvata odabrana djela iz kolekcije MSU RS, koja su u Banjaluku prispjela u „Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta“.

Akcija solidarnosti pokrenuta je već u prvim danima nakon zemljotresa kao plemeniti gest likovnih stvaralaca sa prostora tadašnje Jugoslavije, a potom i drugih krajeva svijeta, koji su odlučili da na svoj način, darovanjem umjetničkih djela, pruže podršku ugroženom gradu. Zahvaljujući tome prikupljeno je približno 750 umjetnina različitih medija, što je poslužilo kao temelj za osnivanje Umjetničke galerije Banjaluka, današnjeg Muzeja savremene umjetnosti RS, i činilo njen početni fundus.

Arhivsku postavku izložbe potpisuje arhivista-informatičar Saša Đukić (Arhiv RS), a umjetničku viša kustoskinja Žana Vukičević (MSU RS). Izložbu prati obimna dvojezična publikacija sa istorijskom ekspozicijom i raspravnim tekstom, koji je napisao Vladan Vukliš, viši arhivista i pomoćnik direktora Arhiva RS, kao i tekstom Žane Vukičević i katalogom odabranih djela.

Za danas je najavljen i okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Republički hidrometeorološki zavod imati prezentaciju na temu zemljotresnih dešavanja na području grada.

srpskainfo.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5