fbpx

kampvučjak

Među migrantima koji su jučer prebačeni u kamp Vučjak nije bilo žena i djece.

U privremenom prihvatnom centru Vučjak u Bihaću nalazi se 2.200 migranata i izbjeglica nakon što su pripradnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) u toku jučerašnjeg dana dislocirali stotine ilegalnih migranata koji su boravili na javnim površinama u tom gradu, javlja Agencija Anadolija.

„U toku jučerašnjeg dana, na Vučjak je iz grada prebačeno oko 1.500 migranata, dok se u samom kampu prije toga već nalazilo oko 700 osoba“, potvrdio je za Anadoliju Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća.

On je rekao da u koloni nije bilo žena i djece, ali je primijećeno oko 20 maloljetnika koji su od strane Centra za socijalni rad prevezeni u privremeni prihvatni centar Bira. 

Crveni križ Bihaća je po Odluci Vijeća grada Bihaća lokaciju Vučjaka počeo opsluživati 14. juna 2019. godine.

Bihać pod pritiskom ilegalnih migranata

Kako su istakli, u slučaju da se ostvare najave gradonačelnika grada Bihaća Šuhreta Fazlića o povlačenju Javnog i komunalnog preduzeća „Vodovod“ i „Komrad“ s Vučjaka, Crveni križ u Bihaću će opsluživati migrante s ishranom - lunch paketima, u količinama koje bude mogao obezbijediti kroz donacije, kao što je to i do sada bio slučaj.

„Smjernice za djelovanje u narednom periodu će se donijeti u dogovoru sa strukturom CK FBiH i Društva CK/K BiH, kao i organizacijom Međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao donatora koji prati i obezbjeđuje sredstva za rad mobilnih timova te stalnim kontaktima s Operativnim štabom USK za migrantsku krizu“, poručio je Midžić. 

Agencija navodi da je Bihać već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad.

Hrvatski mediji upozoravaju da bi idućih dana zbog, kako se navodi, pretećih najava mogla da se pogorša dramatična situacija s migrantima, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1