fbpx

w 53069781

Ujedinjene nacije napuštaju najsiromašniju zemlju na američkom kontinentu, koja je i dalje u dubokoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je okončalo 15-godišnju mirovnu misiju na Haitiju, koja je trebala učvrstiti mir i sigurnost, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava, no napušta zemlju koja je i dalje u dubokoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi, u čemu je, kako pišu mediji, neslavnu ulogu odigrao upravo UN.

Tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a posvećene najsiromašnijoj zemlji na američkom kontinentu, američka ambasadorica pri UN-u pozdravila je "historijski dan", ali i upozorila da se zemlja nalazi u slijepoj ulici te pozvala sve strane u Haitiju da u miru sarađuju kako bi odgovorili na ekonomske i društvene izazove s kojima se zemlja suočava.

Također je podsjetila da je SAD prvi bilateralni donator sa 5,2 milijarde dolara pomoći od zemljotresa 2010. godine, prenosi Hina.

Ubistva i iskorištavanje žena i djeca

Svi pokazatelji ukazuju da je zemlja u jadnom stanju te je i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio veliki pesimizam, uputivši poziv svim stranama "da ostave po strani svoje razmirice i partikularne interese" kako bi zemlju izveli iz krize.

No, sam UN napušta Haiti s vrlo problematičnom ostavštinom, obilježenoj teškim kršenjima ljudskih prava, uključujući i seksualno iskorištavanje žena i djece.

Na početku misije su UN-ove snage u akciji protiv kriminalnih bandi ispalili više od 22.000 metaka na kuće u četvrti Cite Soleil i ubili više od 20 žena i djece.

Uz to, pripadnici UN-ove misije su bili uključeni u vrlo raširenu praksu seksualnog iskorištavanja žena i djece, a počinitelji većinom nikada nisu bili sudski gonjeni ili kažnjeni.

Godine 2015. UN-ova misija na Haitiju je imala jednu od najvećih stopa seksualnog iskorištavanja od svih mirovnih misija na svijetu.

No, tome nije kraj: upravo se ove sedmice navršilo devet godina od kada je UN izazvao jednu od najgorih epidemija kolere na Haitiju nepažljivim odlaganjem ljudskog otpada iz jedne svoje baze.

Kolera odnijela oko 10.000 života

Kolera je od 2010. godine odnijela oko 10.000 života, a oko 800.000 je ljudi oboljelo.

UN-u je trebalo pet godina da javno prizna odgovornost za epidemiju.

Misiju UN-a će na Haitiju sada zamijeniti nova politička misija UN-a sa 30 članova.

Kao i prva misija, u toj bi zemlja trebala promovirati političku stabilnost, dobro upravljanje u kontekstu političke neizvjesnosti i ljudska prava.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2