fbpx

1iznjeli

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas borave u Beogradu.
 

Predsjedavajući Željko Komšić i članovi Šefik Džaferović i Milorad Dodik, na poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, učestvovat će na trilateralnom sastanku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske koju predvodi Redžep Taip Erdogan u Beogradu.

Prema protokolu, nakon predviđenog trilateralnog samita, bit će položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, na lokaciji Sremska Rača.

Dodika sramota

Predsjedništvo BiH ne ide sa jedinstvenim stavom u Beograd na trilateralni sastanak sa Srbijom i Turskom, ocjena je srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Uoči pomenutog sastanka i ceremonije polaganja kamena temeljca u Sremskoj Rači za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, Dodik naglašava da podržava ovaj projekat, ali da BiH nije učinila pomake, poput potpisivanja međudržavnih ugovora sa Srbijom i Turskom.

"Ništa nije urađeno. Ovo je sramota! Vjerovao sam da postoji saglasnost u Predsjedništvu da konačno riješimo problem trase autoputa Beograd-Sarajevo. Zalagao sam se za tu priču. No, ništa nije urađeno, živa je sramota ići tamo", poručio je Dodik u intervjuu za FTV.

Kako je istakao, u Predsjedništvu BiH ne postoji ni stav zašto je situacija takva.

"O čemu da pričamo?! Ako se ponudi zajednička izjava - šta ćemo u njoj napisati?", otvoreno pita Dodik, te ponavlja da se zalaže za izgradnju ovog auto-puta.

"Umjesto da smo uradili sve, nismo uradili ništa", dodaje srpski član Predsjedništva BiH, prenose Vijesti.ba.

Uvjeren je i da će turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sutra pitati članove Predsjedništva BiH o turskim državljanima u BiH koje vlasti Turske sumnjiče za pripadnost Feto organizaciji, koju u toj zemlji smatraju terorističkom.

"Gulenovci su problem. Turski predsjednik će pitati za to. To su turski državljani. Ako Turska traži svog državljana, a on nema dvojno državljanstvo, zašto ga držati u BiH", kazao je Dodik.

Komšić optimističan

S druge strabe Komšić je pozdravio to što će u utorak članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zajedno sa Vučićem i Erdoganom u Sremskoj Rači prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

„To je odlična stvar i to jeste prioritet, povezati ljude i ubrzati komunikaciju između njih. Ali, dajte da se mi vratimo našem dijalogu. Ne treba nam predsjednik druge zemlje, ma koliko ona bila prijateljska i nama i vama, da riješava neke stvari. To mi treba da riješavamo između sebe. Dajte da skupimo hrabrosti da otvoreno govorimo o nekim stvarima, dajte da podržimo jedni druge. Da budemo pravi prijatelji. Dosta smo se svađali“, rekao je Komšić.

(Vijesti.ba) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6