fbpx

2smiruje

Ako je suditi po porukama koje su poslate nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jasno se vidi da imamo dva stajališta koja se potpuno razilaze.

Rekla je ovo politička analitičarka Tanja Topić, govoreći o utiscima nakon sastanka povodom deklaracije SDA  i zaključcima koje smo čuli.

– Imali smo vrlo radikalan stav srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji traži dalje razračunavanje sa deklaracijom SDA. A sa druge strane imamo Vučića,  koji je za razliku od njega, insistirao na miru i tome koliko je taj mir značajan za čitavu regiju – rekla je Topićeva.

Ona smatra da je Vučić pokušao da pokaže kako predstavalja sve Srbe, da je najveći među njima, da ih može okupiti i da će svi u svako doba biti spremni na njegov poziv.

Nema sukoba?

Sa druge strane, Topićeva ne vjeruje u spekulacije da Vučić traži nove saradnika među srpskim liderima.

– Mislim da je on taj sastank sazvao i na insistiranje Dodika, tako da to nije baš ta linija koja govori da su njihovi odnosi narušeni. Međutim, meni je u svemu ovome, i u Vučićevom stavu, djelovalo da je on sve to uradio i pod pritiskom nekih od međunarodnih zvaničnika – rekla je Topićeva, dodajući da smatra da je Vučić dobio vrlo jasnu poruku da mora djelovati na pravcu smirivanja tenzija unutar BiH.

Ako uzmemo u obzir da su politički predstavnici iz Srpske i izjavama i potezima već regovali na deklaraciju SDA, posljedice sastanka sa predsjednikom Srbije, koji ih je pozvao na uzdržanost, će se tek vidjeti.

Ono što je svim učesnicima sastanka bio zajednički stav jeste da je deklaracija SDA antisrpska, andejtonska i antiustavna, te da je poštovanje Dejtonskog sporazuma prioritet.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5