fbpx

nestali anadolija

Iz Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih ističu obavezu država da vrate identitet nestalih u ratovima.

Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije poručila je da su institucije država u regiji obavezne vratiti identitet osobama nestalim u ratnim sukobima 1990-ih i da sudbina 11.000 nestalih još nije riješena, prenose agencije u utorak.

Koordinacija, koju čine udruženja porodica nestalih osoba iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine, zajednički je to poručila uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba 30. augusta, navodi agencija Fena.

"Institucije država s područja bivše Jugoslavije obavezne su vratiti identitet nestalim osobama u ratnim sukobima 1990-ih godina", navodi se u saopćenju sastavljenom nakon sastanka Upravnog odbora Koordinacije u zagrebačkom hotelu "Palace".

Članovi Koordinacije osvrnuli su se i na provođenje Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije, koji su predstavnici država u regiji potpisali u novembru prošle godine.

Potreba za pritiskom na institucije

Predsjedavajuća Upravnog odbora Semina Alekić istakla je da je otad primijećen napredak regionalne saradnje državnih institucija u rješavanju pitanja nestalih osoba.

"Došlo je do razmjene informacija o potencijalnim lokacijama grobnica, a radi se i na okončanju objave regionalne liste nestalih, koja će spriječiti manipulaciju brojkama", rekla je ona i naglasila da, uprkos tome, i dalje postoji nezadovoljstvo porodica nestalih i potreba za pritiskom na institucije država da u potpunosti realiziraju vlastite obaveze.

Koordinacija je zatražila ulaganje dodatnih napora i ispunjavanje obaveza koje su sve države preuzele kroz zakone, bilateralne sporazume, protokole i deklaracije za rješavanje sudbina nestalih osoba iz ratnih sukoba 1990-ih.

"Očekujemo potpunu primjenu i unapređenje regionalne saradnje u razmjeni informacija koje doprinose ubrzavanju rješavanja sudbina nestalih", navodi se u saopćenju Koordinacije.

Poručili su da bez rješavanja sudbina nestalih osoba u državama regije nema ni napretka u izgradnji mirnog i sigurnog okruženja, a time ni bolje budućnosti.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1