fbpx

3vrućete

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se danas u Banjaluci sa načelnicima opština Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo. Sastanak bi trebao da počne u 10 časova i na njemu bi trebali da prisustvuju i predstavnici Vlade Srpske.

Dodik je juče potvrdio da će jedna od današnjih tema razgovora biti najavljena proslava „oslobođenja“ Drvara od strane HDZ Livanjskog kantona.

– Imaćemo dvije teme za razgovor. Jedna je najavljena proslava od strane HDZ Livanjskog kantona, a druga je smještaj migranata u Medeno Polje u opštini Bosanski Petrovac. To je naselje u kojem u stoodstotnom procentu živi srpsko stanovništvo, koje je uplašeno zbog najavljenog smještaja migranata na tom području – istakao je Dodik.

Načelnik opštine Bosanski Petrovac, Dejan Prošić, potvrdio je za Srpskainfo da će na današnjem sastanku u Banjaluci prisustvovati srpski predstavnici iz Livanjskog i Unsko-Sanskog kantona, te da se, osim Dodika, očekuje i prisustvo pojedinih ministara iz Vlade Srpske.

– Protivimo se smještaju migranata u Medeno Polje i za sada su nam podršku u tome dali SNSD i SDA. Ono što je najtragičnije u cijeloj priči jeste činjenica da građane Bosanskog Petrovca, niti vlast u ovoj opštini, niko nije konsultovao oko toga da se na području Medenog Polja napravi smještaj za migrante – istakao je Prošić. 

On nije želeo da govori o tome da li će se pridružiti najavljenim protestima u Drvaru, navodeći da će na sastanku biti riječi o tom problemu, nakon čega će moći dati više informacija.

Prošić je potvrdio da je opštinsko vijeće u Bosanskom Petrovcu usvojilo u subotu, 17. avgusta, rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijevaju da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju ili slijedi blokada magistralnog puta prema Bihaću, a najavljena je i spremnost da čak stanovnici napuste svoj grad i upute se ka EU.

Protestima ili odlaskom sa svog ognjišta zaprijetili su i stanovnici Drvara.

Podsjećamo, HDZ Livanjskog kantona ne odustaje od namjere da 13. septembra, na dan kada je cjelokupno srpsko stanovništvo izbjeglo iz Drvara, organizuju proslavu “oslobođenja tog grada”, zbog čega ni Srbi neće odustati od najavljene blokade saobraćaja prema Livnu i Bihaću. Kantonalni odbor HDZ BiH u Livnu usvojio je ranije inicijativu o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, čiji bi centralni skup trebalo da bude u Drvaru.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2