fbpx

4fuj

MRKONJIĆ GRAD - Iako su prošla tri mjeseca od kada je Inspektorat RS ocijenio da u najkraćem roku treba ukloniti deponije medicinskog otpada kod mrkonjićkog sela Jasenovi Potoci, stari lijekovi i ostali medikamenti još su na toj lokaciji.

U opštini Mrkonjić Grad uvjeravaju da na rješavanju problema rade, ali, sudeći po njihovim riječima, ne ide sve glatko kako su očekivali.

Mitar Cvijić, načelnik opštinskog Odjeljenja za inspekcijske poslove, kaže da slijedi raspisivanje tendera.

"Išli smo na teren, pokušavali, mislili da će se to lakše riješiti, ali toga ima mnogo. Ovih dana će biti raspisan javni poziv za izbor ovlaštene kuće koja će taj otpad ukloniti. To mora da odradi kuća koja ima licencu za uklanjanje i zbrinjavanje takvog otpada", pojasnio je Cvijić u izjavi za "Nezavisne".

Taj proces bi, međutim, mogao potrajati, jer nakon što se okonča javni poziv, slijedi žalbeni rok.

"Svi smo uključeni u to, od Republičke uprave za inspekcijske poslove i Fonda za zaštitu životne sredine, do lokalne zajednice, jer, pošto se ne zna ko je vlasnik tog otpada, obavezu da ga ukloni ima onaj na čijoj se teritoriji nalazi", rekao je Cvijić.

Sa druge strane, ekolozi su razočarani i zabrinuti. Strahuju da bi ovaj problem, baš kao i niz divljih deponija na drugim lokacijama, mogao postati nešto od čega nadležni okreću glavu.

"Plašim se da će taj otpad ostati tu. Kada je riječ o ekološkim pitanjima, stvari se otaljavaju, prebacuje se loptica od jednih do drugih. Da nije medija, odnosno pritiska javnosti, oni ne bi makli po tom pitanju", rekao je za "Nezavisne" Borislav Janković, predsjednik Ekološkog pokreta "Zelenkovac", te dodao da je medicinski otpad kod Jasenovih Potoka tek jedan primjer u moru sličnih.

Inspekciji je, podsjetimo, u martu prijavljeno da je kod Jasenovih Potoka neko istresao veliku količinu medicinskog otpada, zbog čega je na teren, u vanrednu kontrolu, išao republički farmaceutski inspektor.

Konstatovano je da se tu nalaze dvije veće deponije medicinskog otpada, na kojima su i lijekovi stariji od 26 godina, a onaj ko je istresao te medikamente na ovu lokaciju ostaće nekažnjen jer nije moguće utvrditi o kome se radi.

"Na otpadu se nalaze tabletirani, parenteralni proizvodi, sirupi, šprice, praškovi, igle stranih proizvođača... Tu se nalazi i dosta suspenzija, praškastih supstanci u plastičnoj ambalaži, koja je zbog dugog perioda u fazi raspada i nije moguće ustanoviti naziv, proizvođača niti rok upotrebe. Rokovi upotrebe koji su bili vidljivi odnose se na period od 1993. do 1997. godine", rekli su nam ranije iz Inspektorata RS.

(Nezavisne)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31