fbpx

1 389

U tri šumska gazdinstva smjene direktora su već spakovane, a nije isključeno da će u stranu biti gurnut i donedavni v.d. direktora preduzeća SNSD Zoran Stojčić, tvrde izvori Srpskainfo.

Mada se u kadrovskim kombinacijama pominju gotovo isključivo inženjeri šumarstva sa dugogodišnjim iskustvom, za direktorske pozicije nije presudna njihova stručnost, nego stranačka pripadnost. Naime, nakon što je u aprilu za generalnog direktora „Šuma RS“ imenovan Slaven Gojković, favorit predsjednika Socijalsitičke partije Petra Đokića, nastavljena je rovovska borba koalicionih partnera za podjelu kolača u preduzeću koje raspolaže najvećim prirodnim resursom Srpske.

Uz socijaliste, kojima već tradicionalno u podjeli plijena uvijek dobiju „Šume RS“, svoj dio kolača traže i vladajući SNSD, Pavićev DNS, koji se nedavno ozbiljno vratio u igru, te „nove“ snage: Čubrilovićev Demos i takozvana Obrenova grupa, ili novi dobojski SNSD.

Kako navode naši izvori, Stana Kuzmić (DEMOS), koja je u kotorvarošku šumariju stigla iz Sekretarijata Vlade RS, kao prelazno rješenje, neće još dugo biti v.d direktorka Šumskog gazdinstva “Vrbanja” Kotor Varoš.

Ipak, na ovo mjesto se neće vratiti ni prethodno smijenjena direktorka Daliborka Kerezović-Damjanović, liderka lokalnog DNS, uprkos sudskoj presudi kojom je utvrđeno da je njena smjena bila nelegalna. Podsjećamo, Kerezović-Damjanović je nakon prošlih izbora ekspresno smijenjena, nakon što ju je lično Milorad Dodik optužio da je u kampanji radila protiv njega.

-Sada se za ovo mjesto bore SNSD, čiji je kandidat za direktora šumarije, navodno, Milan Vasiljević, i Demos, koji je bacio oko na tu fotelju – kaže izvor Srpskainfo blizak lokalnoj zajednici.

Smjena se sprema i u Šumskom gazdinstvu Ribnik, jednom od šumom najbogatijih u RS, koje je prošlu godinu završilo u minusu od 637.000 KM. To je, tvrde upućeni, prvi put u posljednjih 16 godina da ovo gazdinstvo posluje s gubitkom.

Ovu cifru su potvrdili i u upravi “Šuma RS”, uz objašnjenje da je taj gubitak iskazan iz tehničkih razloga, te da je u ovoj godini ŠG Ribnik “sustiglo proizvodnju drvnih sortimenata i uspostavilo redovan proces planirane proizvodnje.

Ipak, aktuelnom direktoru Željku Višekruni se ozbiljno drma fotelja, a zamijeniće ga neko od kadrova SNSD. Višekruni se, uz gubitke, na teret stavljaju i navodne veze sa pilanama koje izvoze građu u EU, ali i mobing nad radnicima.

Milan Vuković, koji je godinama bio predsjednik sindikata u ovoj šumariji, tvrdi da priče o nedozvoljenom izvozu „nisu tačne“, ali da je mobing i nepravdu osjetio na svojoj koži.

-Četiri godine su me maltretirali tako što mi nisu dali ništa da radim, sjedio sam za praznim stolom, a inženjer sam šumarstva sa 35 godina iskustva. Tužio sam preduzeće, ali sam izgubio na sudu, iako su vještaci utvrdili mobing – kaže Vuković i dodaje da je pravosuđe u RS „dno dna i bastion nepravde.“

Iz uprave Šuma su potvrdili da je prošlu godinu sa gubitom od oko 24.600 KM završilo i ŠG “Oštrelj Drinić”, zbog čega je krajem 2018. “razriješen direktor i imenovan novi vršilac dužnosti”.

Ali sve su prilike da se ni nova v.d. direktorka, Slađana Banjac, neće dugo zadržati u fotelji, jer su oni koji odlučuju nezadovoljni njome.

Na tapetu je i Centar za sjemensko – rasadničku proizvodnju u Doboju i to zbog preslagivanja unutar SNSD u ovom gradu. Aktuelni direktor Nikola Milićević, kadar „starog SNSD“ i favorit Uroša Gostića, ustupiće mjesto čovjeku iz „novog SNSD, odnosno takozvane Obrenove grupe. Još se špekuliše koga bi Obren Petrović mogao instalirati na tu poziciju.

Neće ovo biti kraj, kad riješe ova gazdinstva, sljedeća je na redu šumarija u Palama – navodi izvor Srpskainfo blizak menadžmentu „Šuma RS“ na Sokocu.

Ko se ne uklapa u ukrštenicu?

Kadrovskih promjena će, po svemu sudeći, biti i u glavnoj upravi „Šuma RS“. Generalni direktor Slaven Gojković, te njegovi prvi saradnici, komercijalni direktor Radenko Laketić (SNSD) i direktor proizvodnje Milan Tepić (DEMOS) mogu biti mirni. Međutim, u ovu ukrštenicu se, tvrde naši izvori, ne uklapa Zoran Stojčić (SNSD), donedavni v.d. generalnog direktora, a danas direktor za plan i analizu.

– Gojković i Laketić imaju namjeru da preduzeće dovedu u red, pa bi da sklone Stojčića, koji se dovodi u vezu sa nekim sumnjivim radnjama, navodno i sa firmom „Šiling“ iz Ribnika, pilanom koja prednjači u izvozu drvnih sortimenata u EU – kaže naš izvor.

Situacija u „Šumama RS“ je napeta već mjesecima. Tako je u aprilu izbila afera u kojoj je otkriveno da je direktor Šumskog gazdinstva „Vučevica“ u Čajniču, Neđo Mašić, snimao i prisluškivao radnike da bi ih ucjenjivao.

U vrijeme kad je ova afera izbila u javnost, Zoran Stojčić je bio v.d. direktora “Šuma RS”. Ni tada, kao ni sada Stojčić nije odgovarao na pozive novinara Srpskainfo.

Da mu je situacija u „Šumama RS“ trn u oku priznao je i premijer Radovan Višković, koji je još u ekspozeu, prilikom preuzimanja vlasti, poručio da će se ozbiljno pozabaviti ovim javnim preduzećem.

Srpskainfo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2