fbpx

4gase

Sindikati u Željeznicama RS održaće danas, od 10 sati, polučasovni štrajk upozorenja, nakon što sa upravom preduzeća nisu postigli dogovor o traženom povećanju plata.

Sindikalni predstavnici razgovarali su u srijedu s predstavnicima uprave ŽRS, ali kako ističu, nisu dobili nikakvu tvrdu garanciju da će dobiti bilo šta više od stimulacije za jedan mjesec koju je ponudila uprava, što nije dovoljno da se odustane od zakazanog štrajka.

– Na zahtjev da nam daju ozbiljniju garanciju, to jest da nam napismeno daju da će to ići sve do momenta potpisivanja kolektivnog ugovora, odgovorili su odrično. Mi nismo imali drugog načina nego da uđemo u štajk upozorenja i da vidimo dalje šta će se dešavati, odnosno da li će nas primiti premijer i ministar saobraćaja – kaže predsjednik Sindikata željezničara RS Jelenko Dobraš.

Po njegovim riječima, današnji štrajk upozorenja je prva mjera kojom se skreće pažnja, a već nakon ove obustave rada će sindikati ponovo zasjedati i donijeti odluke o eventualnim radikalnijim potezima.

– Naravno, ostavićemo opet prostora da nas relevantni akteri pozovu na razgovor – kaže Dobraš.

Istovremeno, dok su radnici planirali štrajk upozorenja, iz uprave ŽRS je stigla i zvanična odluka da se radnicima uz platu za maj isplati i stimulacija, imajući u vidu da plate nisu povećavane godinama, ali i da su od početka godine povećani prihodi, a smanjeni rashodi u odnosu na planirane.

Kako su saopštili, Uprava je odluku o stimulaciji donijela kao privremenu mjeru do donošenja kolektivnog ugovora kojim bi trebalo da trajno budu poboljšana primanja radnika, a sindikate pozivaju da budu “konstruktivni partneri”.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5