fbpx

4grad bec 1

Više od 400 miliona birača u 28 članica Europske unije od jučer pa sve do nedjelje bira 751 zastupnika, u jednim od najmasovnijih demokratskih izbora na svijetu.

U šestom najvećem gradu Europske unije, glavnom gradu Austrije, izbori za Europski parlament će biti održani u nedjelju, 26. maja. Tim povodom je Grad Beč objavio zanimljivu statistiku: "Beč kao država Europske unije", saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu - Eurocomm-pr.

Kada bi glavni grad Austrije bio država Europske unije, to bi bila najgušće naseljena zemlja sa brojem stanovnika poput Latvije.

Samo četiri druge EU zemlje imaju manje stanovnika.

Još jedno poređenje sa Latvijom: U Beču se ubere više plodova povrća nego u baltičkoj državi.  Naročito zbog toga što se u Beču ubere više krastavaca nego u svim drugim austrijskim pokrajinama zajedno, ali i više nego u cijeloj Belgiji i gotovo isto koliko i u Mađarskoj. Ukoliko bi završili u smeću, količina otpada bi bila slična onoj u Litvaniji.

4grad bec

Što se tiče bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika, Beč je na trećem mjestu po bogatstvu i čak ispred Holandije. Sam BDP, odnosno ekonomski učinak, bio bi viši od BDP-a Slovačke. S druge strane, Beč bi bio druga najmanja država Europske unije nakon Malte. Još jedna sličnost sa Maltom: Bečka mreža puteva bila bi slična kao kod ostrvske države.

U Beču ima ukupno 692.847 automobila, što je skoro isto koliko i u Estoniji.

Procenat akademika "EU države Beč" bio bi sličan onom u Švedskoj, a broj naučnika sličan onom u Irskoj. Svake godine u Beču boravi gotovo isti broj turista kao na Kipru i više nego u cijeloj Slovačkoj.

Dakle, Beč bi u poređenju sa drugim državama Europske unije bila veoma uspješna "gradska država".

(Radiosarajevo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5