fbpx

2potkivanje

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine dobio je podršku i povjerenje svih članova Vijeća za rukovođenje ovom institucijom, na sjednici koju je zakazao nakon što je magazin Žurnal objavio da je umiješan u koruptivne radnje, odnosno da je, kako se navodi, "trgovao krivičnim istragama".

Kako je objavio Žurnal, Tegeltija je, navodno, preko posrednika, inače službenika Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu.

Demanti prvi

Tegeltija je sve demantovao, a u izjavi za novinare je kazao kako je krucijalno da Tužilaštvo BiH otvori predmet i izvrši sve provjere.

"Očekujem da se taj posao završi. Ako sam pogriješio što sam saslušao tog čovjeka - onda sam napravio 100-200 takvih grešaka u karijeri. Kao čovjeka i sudiju me ovo izuzetno pogodilo. Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno", rekao je Tegeltija tokom obraćanja članovima VSTV-a.

​Na novinarski upit da li je normalno da se takvi susreti dešavaju u kafanama, Tegeltija je kazao da lokacija nije bitna.

"Imam kontakte s ljudima, pijem kafe i pića i živim normalan život. Kada se u mom normalnom životu desi situacija da mi ljudi traže pomoć, upućujem ih na VSTS. To nije bitno da li je kafana, da li izletište, bilo gdje. Ukoliko mi se neko obrati s problemom u radu pravosudnih institucija, upućujem ih da se obrate kao predsjedniku'', rekao je Tegeltija.

Žurnalov video i istraga Tužilaštva

Nakon sjednice Vijeća, magazin Žurnal je objavio video na kojem je navodno razgovor između Milana Tegeltije i biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića i predaja novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži.

Istovremeno, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet povodom navoda istaknutih na portalu Žurnal, uključujući i danas objavljeni video u kojem se pojavljuje predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Demanti drugi i Dodikov podrška

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija komentarisao je video razgovora između njega i Nermina Aleševića i predaju novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži koji je danas objavio portal Žurnal.
"Jedini moj komentar je da čak i ovakav kakav je taj snimak, isječen i zakonski vrlo upitan, u cjelosti potvrđuje navode iz mog demantija. I na tom i takvom snimku se jasno čuje kako govorim 'Ja ti sad ništa ne mogu pomoći', te gospodina Aleševića upućujem da mi dostavi dokumente, broj predmeta i postupajućeg tužitelja, a što je redovna praksa u VSTS po prigovorima stranaka na dužinu trajanja postupka", naveo je Tegeltija za N1.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pružio je podršku predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanu Tegeltiji, naglasivši da je riječ o još jednom napadu na srpske kadrove.

On je rekao da su u pitanju neosnovane optužbe.

"To je dio obračuna iz Sarajeva. Milan Tegeltija doživljava ono što su mnogi doživjeli koji su tamo otišli s namjerom da nešto urade i da pomognu, a vratili se ukaljani od strane tog istog Sarajeva", istakao je Dodik.

On je naveo da je progon srpskih kadrova dio atmosfere koja vlada u Sarajevu.

Reakcija Ambasade SAD-a

Oglasila se i američka ambasada u BiH.

"Svjesni smo navoda o korumpiranosti predsjednika VSTV-a. Neovisno pravosuđe temelj je demokracije. Lideri u pravosuđu trebaju se posebno držati najviših standarda. Očekujemo da će se ti navodi brzo i temeljito istražiti", navedeno je iz američke ambasade u BiH.

(Vijesti.ba)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31