fbpx

7strahe

Doskorašnji austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache na tajnom sastanku na Ibici, prema navodima medija, pominjao je i Srbiju - jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući, a njegov rječnik se uklapao u ton te pijane večeri, prenosi Deutsche Welle (DW). Prema pisanju Spiegel-a, Strache je rekao da je u Srbiji omiljen skoro kao Vladimir Putin.

 Višesatni sastanak u vili na Ibici u ljeto 2017. godine već je srušio austrijsku vladu. Kancelar Sebastian Kurz je najavio vanredne izbore, a akteri sastanka – vicekancelar Heinz-Christian Strache i njegova desna ruka Johann Gudenus povukli su sa svih funkcija.  

DW dodaje da je i sam Strache potvrdio ono što se dalo zaključiti na osnovu isječaka snimka, koje od petka objavljuju Süddeutsche Zeitung i nedeljnik Spiegel - da je bio prilično pijan.

Mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da ga objave u cjelosti, štiteći izvore pa je i dalje nepoznanica ne samo ko je organizovao namještaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku. Spiegel i Süddeutsche Zeitung objavili su nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima detaljnije prenijeli dijelove dijaloga.

Prema pisanju Spiegel-a, Strache je rekao da je Srbija "fantastična zemlja", da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsjednik Vladimir Putin. Međutim, dodaje DW, u tekstu Süddeutsche Zeitung-a ovog vikenda je Strache citiran sa sasvim drugačije intoniranom izjavom o Srbiji. Svoju "rusku sagovornicu" je upozorio da ne investira na Balkanu.

"Hrvatska je s*anje, obično s*anje", rekao je on prema pisanju ovog lista. Dodao je da treba izbjegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme "izvučene ispod gu*ice" - što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu, piše DW.

Pretjerivanje i vulgarnosti uklapali su se u ton večeri na Ibici tokom koje je Strache razne ljude nazivao budalama, novinare "najvećim kurvama na planeti", a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je "scharf" što bi se moglo prevesti kao "dobra riba", prenosi DW.

DW piše i da je poznat flert FPO sa delom austrijskog biračkog tijela srpskog porekla. Strache je bio rado viđen gost u Beogradu i Banjaluci i u međunarodnoj štampi prepoznat kao neko ko se zalaže za "srpsku stvar" – bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na Kosovu i nekoliko puta je otvoreno govorio da bi Republika Srpska trebalo da ima pravo na ujedinjenje sa Srbijom.

(Beta)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6