fbpx

765 430 c21366c5e1fff0e7e01d9db70784f4d5

Iz naknada za puteve i autoputeve od 2006. do danas prikupljene su četiri milijarde maraka, potvrđeno je "Nezavisnim" u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Prema njihovim podacima, od 2006. za puteve je prikupljeno 2,5 milijardi maraka, a za autoputeve 1,5 milijardi KM. Samo iz akciza se, prema ovoj računici, moglo izgraditi 150 kilometara autoputeva, ne računajući kreditna sredstva, ostale akcize na gorivo i druga davanja.

Pri tom, kako su istakli, u prošloj godini, kada su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o akcizama po kojima su naknade za autoputeve povećane za 15 feninga, prikupljeno je ukupno oko 621 milion maraka od akciza na gorivo, što je gotovo dvostruko više nego bilo koje druge godine ranije. Od ove sume samo od naknade za autoputeve u prošloj godini je ukupno prikupljeno 385 miliona maraka.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, kaže da se novac od akciza dijeli tako da FBiH dobije 59 odsto, RS 39 odsto, a Brčko distrikt dva odsto.

Uprkos našim pokušajima, tokom istraživanja ove priče nismo uspjeli utvrditi u koje je tačno svrhe utrošeno ovih četiri milijarde maraka. Iako je sasvim sigurno da je većina upotrijebljena za izgradnju i održavanje puteva i autoputeva, postoji opravdana sumnja da je barem dio ovog novca otišao u potrošnju. Međutim, zbog netransparentnosti, sporosti administracije, neodgovaranja na naše upite i raštrkanosti podataka, nismo mogli utvrditi u kojoj mjeri je ova konstatacija tačna.

Primjera radi, kada su povećavane akcize na gorivo za izgradnju autoputeva, javnosti je bilo rečeno da će novac biti direktno uplaćen na račune za ovu namjenu. Međutim, ispostavilo se da to obećanje nije ispunjeno, jer je novac iz UIO proslijeđen entitetskim ministarstvima finansija.

Iako nismo mogli utvrditi gdje je upotrijebljeno pomenutih četiri milijarde, kao ni 621 milion prikupljen prošle godine, uspjeli smo utvrditi da je barem većina, ako ne i sav novac namijenjen isključivo za autoputeve, otišao u preduzeća za izgradnju autoputeva, ali dio i u "Puteve RS".

U "Autoputevima RS" su nam rekli da su od Ministarstva finansija RS dobili 110 miliona maraka, te da je od tog iznosa 55,1 milion utrošeno za otplatu kredita uzetih za izgradnju autoputeva u RS, dok je na troškove zimskog i redovnog održavanja autoputeva, kao i režijske troškove poslovanja preduzeća utrošen 6,1 milion maraka.

"Ostatak novca potpuno je u funkciji izgradnje mreže autoputeva i brzih puteva, odnosno za finansiranje eksproprijacije, izrade projektne i studijske dokumentacije, pripreme novih projekata i realizacije istih", naglasili su oni.

U Ministarstvu finansija RS kažu da je po osnovu putarine za izgradnju autoputeva u 2018. godini prikupljeno 135 miliona maraka, a da je "Autoputevima" uplaćeno 110 miliona. Ostatak novca od ovih namjena je, tvrde, otišao u "Puteve RS". Iz tog preduzeća nismo dobili podatak koliko su utrošili prošle godine, jer nam nisu poslali odgovor. Kada smo ih pitali da li je dostupan izvještaj o poslovanju u prošloj godini, rekli su nam da će biti dostupan tek kada bude proslijeđen Narodnoj skupštini, a da su izvještaji iz prethodnih godina skinuti s njihove internet stranice.

Odgovore nam nisu poslali iz federalnog preduzeća za izgradnju autoputeva, kao ni iz federalnog Ministarstva finansija.

Sakupljeno novca: 

- 2,5 milijardi za puteve
- 1,5 milijardi namijenjeno za autoputeve

Način podjele novca od akciza na gorivo: 

- 59 odsto FBiH
- 39 odsto RS
- 2 odsto Brčko distrikt

(Nezavisne novine)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4