fbpx

3prijete

Peta godina od katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu dočekana je ovog maja upozorenjima za moguće nove poplave zbog obilnih padavina, koje se očekuju od nedjelje.

Stanovnici poplavljenih područja strahuju od reprize scenarija iz 2014. godine. 

Pet godina kasnije - novo značajno upozorenje. Obilne padavine očekuju se 12, 13. i 14. maja. Pašće više od 100 litara kiše po metru kvadratnom - najavljeno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. U strahu da se ne ponovi maj 2014. godine - mještani semberskih sela u pripravnosti. 

“Spremam ono što mogu, hranu za marvu, podižem gore, a ako vidim da dolazi, podignem kauče na stolice i to je to”, kaže mještanin sela Dijelovi.

“Kukuruz i pšenica - kako to evakuisati? Gdje skladištiti toliku količinu hrane ako dođe voda? Nema spasa ni usjevima”, kažu mještani Brodca.

Iz Civilne zaštite skreću pažnju građanima i institucijama da aktivnosti prilagode vremenskoj prognozi i da dodatnu pažnju obrate na imovinu, pogotovo uz rijeke.

“Kakvo god ovo vrijeme bude, neponovljivo je ono 2014. Sad, možda bude nešto mimo naše volje”, kažu mještani Brodca.

Nasip na Savi je obnovljen, ali zaštite na rijeci Drini još nema. Razlog: problemi oko eksproprijacije I neslaganja mještana sa ponuđenom cijenom za zemljište kočili su radove.

“Sredstva postoje, i mi čekamo da se da se taj problem riješi u dogovoru između Grada Bijeljina i stanovnika Janje”, kaže ministar Boris Pašalić.

“Ako nisu za ovih pet godina uradili, neka stave prst na čelo i neka se zamisle. Nisu ovdje ugrožene samo materijalne vrijednosti i dobra, nego i životi, neko o tome treba da misli”, kažu mještani Dijelova.

A nadležni treba da misle i da konačno reaguju. Jer, od prošle katastrofe prošlo je pet godina, ali i sad su posljedice vidljive. Stegne se srce napaćenom narodu kad god se sjete patnje koja ih i dalje prati od vodene bujice koja je bila razarajuća.

Samo u Semberiji 2014. godine poplavljeno je oko 10 hiljada domaćinstava, 500 poslovnih objekata i preduzeća, 27.500 hektara zasijanih površina - šteta oko 400 miliona KM. I, na kraju, niko nije odgovarao za propuste.

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5