fbpx

1diplomatija

Strane diplomate kada dođu u Bosnu i Hercegovinu oduševljeni su njenim prirodnim ljepotama, hrani i gostoljubivim građanima, ali rijetko ko ima dobro mišljenje o domaćim političarima i njihovom vođenju države.

Da su političari u BiH nesposobni da se izbore sa brojnim problemima, a građani zapostavljeni, strane diplomate često ističu kako na svojim profilima na društvenim mrežama, tako i putem medija.

Jednu od možda najoštrijih javnih kritika prema domaćim političarima uputio je bivši ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki poručivši im da su „korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima, oglušujući se o potrebe siromašnih“.

Jamazaki je po isteku svog četvorogodišnjeg mandata u BiH naveo da Japan neće olako finansijski pomagati BiH jer se pomoć nerijetko neracionalno koristi i rasipa. Kao primjer je naveo bespotrebne policijske pratnje domaćih političara koje “brzom i bezobzirnom vožnjom” ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

Navodeći kako je često bio u prilici putovati po BiH, japanski ambasador je kazao da je redovno viđao “veći broj vozila pod policijskom pratnjom kako pretiču druga vozila”, pa čak i službena vozila njegove ambasade, potpuno zanemarujući važeće saobraćajne propise.

– To me potiče da se zapitam – ko su ti funkcioneri BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz budžeta za te namjene? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u BiH”, pitanja su koja je postavio odlazeći japanski ambasador.

On je poručio domaćim političarima da u bogatom Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom.

S druge strane Jamazaki je za građane kazao da su vrlo vrijedni i marljivi, ali da mnogima nedostaje sistematičnost u radu te da obavljajući svoje aktivnosti, trebaju razmišljati i o tome kakav to uticaj ima i na ljude oko njih.

Jamazaki je ocijenio da BiH ima veliki potencijal za razvoj, posebno u sektoru turizma i energetskom sektoru, te lijepe prirodne resurse.

Da Jamazakijeve primjedbe nisu usamljen slučaj, može se skoro svakodnevno vidjeti po društvenim mrežama i medijima u kojima strane diplomate iznose svoje impresije o BiH.

Među njima je i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild koji je nakon samo četiri mjeseca po dolasku u BiH veoma uspješno “skenirao” njihovo ponašanje.

– Od kada sam došao u BiH, pratim političare kako u krug: ponovo pišu istoriju, preispituju ustav, stvaraju prepreke, podstiču podjele, žale se zbog represije, izvrću činjenice, slave ratne zločince… A, rijetko sam vidio da su im građani na prvom mjestu, da su hrabri, imaju otvoren pristup, pronalaze kompromis, predvode reforme, nude rješenja – napisao je Fild na svom Tviteru.

S druge strane, Fild često hvali obične građane ili pojedince za njihove uspjehe, ili pak ljepote ove zemlje.

Dobro mišljenje o domaćim političarima nema ni novoimenovani ambasador SAD u BiH Erik Džordž Nelson koji je još prije nego je došao u ovu zemlju izjavio kako je to jedna od najkorumpiranijih država u Evropi. S druge strane Nelson je oduševljen istorijom i kulturom ove zemlje.

Ništa bolje mišljenje o političarima nije imala ni Nelsonova prethodnica Morin Kormak koja je otvoreno govorila o tome kako političari u BiH koriste laži i strah kao osnovu za svoju vladavinu.

 U jednom od svojih govora je kazala da je BiH potrebna nova generacija političara koji će se okaniti korupcije i ličnog politikantstva. 

Slične poruke mogle su se do sada čuti i od njemačke ambasadorke u BiH Kristijane Homan, koja ne krije da bi bila mnogo sretnija da se lideri okrenu dijalogu, umjesto što potiču sukobljavanja.

– Političari u BiH su u obavezi da se suprotstave političkom ambijentu stvaranja krize i da stvore uslove za veći ekonomski rast uz adekvatne investicije. Ljudi ovdje priželjkuju neku stvarnu perspektivu, političku stabilnost i socijalnu sigurnost. Na osnovu mnogobrojnih razgovora znamo da se mnogi iseljavaju zato što posebno za svoju djecu žele uređene odnose s jasnom perspektivom i dobrim obrazovanjem – jedna je od poruka njemačke ambasadorke.

Još jedan strani diplomata koji se nimalo ne libi da zasuče rukave, obuče radno odijelo i priključi dobrovoljnim akcijama čišćenja smeća po BiH, a koji često na svojim društvenim mrežama objavljuje fotografije i svoje impresije iz ove zemlje, jeste šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark, koji ne krije razočarenje zbog domaćih političara.

On je ocijenio da je većina građana BiH umorna od svađa i nemogućnosti mnogih političara da postignu dogovor, te da žele vidjeti vlade i parlamente koji mogu donositi teške odluke bez beskrajnih rasprava i kašnjenja.

– Političari ne mogu jednu stvar govoriti EU ili partnerima poput MMF, a onda u zemlji pričati nešto drugo. EU ne zanima priča, već konkretni rezultati- jedna je od poruka ovog diplomate.

Poraditi na poboljšanju političkog  života

Član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski smatra da u BiH treba mnogo poraditi na poboljšanju političkog života.

On ističe da bi možda i strane diplomate s obzirom na disproporcionalnu ulogu stranog faktora, pogotovo velikih sila u ovoj zemlji, možda mogle da pokrenu konkretne inicijative za poboljšanje ovdašnjeg političkog života.

– Ako već nisu time zadovoljni onda neka pokrenu neku inicijativu da se to promijeni. Međutim, bojim se da je tu jači fokus na riječima i na ocjenama nego na stvarnom stanju – smatra Sitarski.

On dodaje da su diplomate samo jedan od izvora informacija svojim državama o nekoj zemlji u koju su poslani na službu.

Sitarski kaže da se treba imati u vidu da te diplomate predstavljaju svoju zemlju i vladu, tako da se ne mogu uzeti kao potpuno objektivni posmatrači.

– Više se pouzdajem u njihove brižljivo sročene zvanične izvještaje analizirane iz ugla politike zemalja koje predstavljaju, a ne personalne opservacije i impresije – kategoričan je Sitarski. Dodaje da mišljenja pojedinih diplomatra treba gledati i kroz poteze njihovih vlada prema određenoj državi, u ovom slučaju prema BiH.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1