fbpx

4kokan

Reditelj Kokan Mladenović izjavio je da bez svesti građana o tome koliko je društvo "posrnulo", bez preuzimanja odgovornosti i suočavanja sa sopstvenim greškama, neće biti moguće krenuti u popravljanje stanja u zemlji.

Mladenović je u intervjuu za elektronski bilten Sindikata "Nezavisnost" rekao da vladajuća garnitura u Srbiji nije došla na vlast "vojnim udarom, pučem, ili bilo koji nasilnim prevratom", već su to "legitimno izabrani predstavnici većinskog dela naroda koji je izašao na izbore".

"Samim tim, oni više govore o nama samima, nego o sebi. Ako su te moralne nakaze, ti Vučići, Vulini, Dačići, Gašići, Jutke i ostali legitimno izabrani predstavnici jednog naroda, onda taj narod mora da se duboko zapita nad svojom demokratskom svešću. Da, to ružno odelo koje Srbija nosi, skrojili smo sami sebi i ono se neće promeniti dok se ne promeni svest građana o značaju demokratije, funkcionisanju institucija sistema, poštovanju zakona", kazao je Mladenović.

On je dodao da njegova predstava "PAD", koju su sindikalci iz UGS "Nezavisnost" mogli da pogledaju sinoć u Beogradu, "spada u one predstave koje, jednostavno, moraju da budu napravljene".

"Kako je moguće da 53 radnika stradaju na radnom mestu tokom protekle godine, a da za to niko nije uhapšen, kažnjen, da prosto ne postoje nikakva prava tih stradalnika na čijim se kostima zidaju neoliberalne kič-palate", upitao je Mladenović.

On je dodao da su radnici u Srbiji u takvom položaju da "prestaju da budu čak i obespravljeni prekarijat", te postaju "glineni golubovi u mutnim poslovima državnog vrha i građevinske mafije", o čemu je, prema njegovom mišljenju, potrebno "progovoriti na sav glas".

"Stradanja radnika, tako česta i tako olako skrajnuta iz sfere medija, javnog života i institucija sistema, mogla bi i morala biti ona prelomna tačka u kojoj će početi borba za rušenje jednog sistema koji se, u svojoj bahatosti, neznanju i alavosti igra sa životima svojih građana", ocenio je Mladenović.

Kako je kazao, Prvi maj - Međunarodni praznik rada, je datum kada bi radnici morali da kažu "dosta", ali je problem i u tome što medju predstavnicima "opozicione scene" još nema nikoga ko bi mogao da kaže šta će biti nakon silaska sa vlasti "kriminalno-interesne grupe koja vlada državom".

On je dodao da je sindikalna borba u Srbiji nužna, ali da bi ona morala da počiva na osećanju zajedništva i opšteg dobra.

"Upravo su ta dva pojma već decenijama unižavana i uništavana u zemlji u kojoj živimo. Pretvorili smo se u zemlju samoživih, gde svako gleda kako da ugrabi za sebe, da preživi, da bude bolje njemu i njegovima. Ponižavajući uslovi rada nisu kao odgovor dobili masovne radničke proteste. Naprotiv, napravljen je sistem koji vam svakoga dana govori - ako vi nećete da radite pod ovim ponižavajućim uslovima, ima ko hoće", kazao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je tek nekolicina slobodnih gradova - Šabac, Paraćin, Svilajnac.

"Kad kažem 'slobodnih', uistinu to i mislim. Ostatak Srbije je okupiran od strane jedne samoproklamovane kriminogene grupe, koja, gazeći ustav i zakone, grabi i otima za sebe i koja se nemilosrdno obračunava sa neistomišljenicima. Samim tim su te oaze slobode dragocenije", ocenio je on.

Predstava "PAD" rađena je sa Centrom za kulturu Svilajnac, gde je i održana premijera u decembru 2018. godine, tekst je sa Mladenovićem pisala i Branislava Ilić, a priču o radničkoj klasi u današnjoj Srbiji prenose glumci Branislav Trifunović, Nina Nešković i Jelena Blagojević.

Predstava je posvećena poginulim radnicima u Srbiji, gde je u kratkom vremenskom periodu stradalo više od 50 ljudi na gradilištima.

N1 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2