fbpx

1granice

Odluči li Predsjedništvo BiH da angažuje pripadnike inženjerskih jedinica Oružanih snaga, oni će raditi na zatvaranju ilegalnih graničnih prelaza, izjavila je za Srpskainfo ministar odbrane Marina Pendeš.

Kaže da je na sjednici Savjeta ministara imala primjedbe na Izvještaj ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o stanju u oblasti migracija, jer smatra da „materijal nije adekvatno pripremljen“.

– Što se tiče angažmana inženjerskih jedinica, oni po zakonu ne mogu da idu na granicu, ali mogu da učestvuju u zaprečavanju ilegalnih prelaza kojima prolaze migranti – kaže Pendeševa.

Kako nam je rečeno u OS BiH, inženjerske jedinice su prevashodno namijenjene za manje građevinske poduhvate i održavanje infrastrukture.

– Imaju dozere, bagere, kamione, mogu da podignu šator. Ali ne mogu da grade velike objekte. Takođe, nisu osposobljene za osmatranje granice, kao što su neki mislili da će raditi u ovom slučaju – kaže naš sagovornik.

Kako je saopšteno, Savjet ministara BiH će u izvještaju o migrantskoj situaciji zatražiti od Predsjedništva BiH podršku za angažman pripadnika inženjerskih jedinica OS BiH, kao i većeg broja policajaca iz svih MUP-ova u BiH kako bi se zaštitio istočni dio granice.

U Predsjedništvu BiH smo saznali da im još nije stigao dopis iz Savjeta ministara, te da sjednica nije zakazana. Nezvanično, postoji šansa da se odobri angažman inženjerije OS BiH u migrantskoj krizi.

Bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić smatra da bi Predsedništvo BiH trebalo pozitivno da odgovori.

– U specifičnim situacijama Predsjedništvo daje saglasnost na angažovanje OS BiH. Tu se prije svega misli na situacije vezane za elementarne nepogode, vanredne situacije, pa se i ova migranstka kriza može podvesti pod to. Ali, nisam baš siguran da će inženjerske jedinice i ovakav način praćenja ulaska migranata u BiH biti dovoljan da bi se spriječio njihov ulazak. Pretpostavljam da se radi samo o jednom u nizu poteza. Oni mogu da naprave više izviđačkih mjesta, utvrda s kojih se može pratiti granice – kaže Osmić za Srpskainfo.

Vojnopolitički analitičar Hamza Višča kaže da ga raduje što su napokon shvatili da je „migranstaka kriza ozbiljan bezbjednosni izazov i da Granična policija i druge policijske agencije ne bi trebalo da budu samo skretničari“.

– Ne raspravlja se tome da li se OS BiH šalju na granicu. Postoji zakonski osnov da se vojska može upotrijebiti na cijeloj teritoriji BiH, kao i za pružanje pomoći civilnim organima vlasti u slučaju elementarnih nepogoda i sličnih situacija kao što je ova. Ne vjerujem da je Savjet ministara BiH izašao s tom inicijativom tek onako, vjerovatno su već razgovarali s ljudima iz Ministarstva odbrane – smatra Višća.

3.805 nezakonitih migranata

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 1. aprila 2019. prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 3.446 osoba, a zahtjev za azil podnelo je njih 77.

Najviše migranata je iz Pakistana (29,5 odsto), Sirije (11,9 procenata), Iraka 11,8, Alžira 10,7 i Maroka 8,9 odsto.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5