fbpx

4stop

BANJALUKA - Dok nosioci vlasti u RS tvrde da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji propisuje i robiju za neovlašteno fotografisanje službenika, nije udar na medije, novinari poručuju da bi njihov rad bio doveden u pitanje usvajanjem ovakvog zakonskog rješenja.

U nacrtu, koji će se naći pred poslanicima nakon što ga je usvojila Vlada, navedeno je da će sa 60 dana zatvora ili kaznom od 500 do 1.500 KM biti kažnjen onaj ko "neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike dok vrše svoje dužnosti", što je oštro osudila novinarska zajednica, ali su je podržali i pravnici.

Sa druge strane, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, ističe da niko nema pravo da ometa predstavnike države da rade svoj posao.

"U NS RS uskoro će biti set zakona, a jedan od njih je i Zakon o javnom redu i miru. U jednom njegovom članu se kaže - ko ometa službena lica, predstavnike državnih institucija u njihovom radu, može da odgovara. Nigdje se tu ne kaže - ko ometa policijskog službenika. To nije samo za policijskog službenika, već i za predstavnike medija. Ako vas neko ometa, može da odgovara", rekao je Lukač.

Dodao je da je u pitanju tek nacrt, koji, uvjerava, imaju i neke druge zemlje.

"Ovo je nacrt koji će ići u NS RS i o kojem će biti rasprava. Vjerovatno u prijedlogu može doći do određenih izmjena", rekao je Lukač i dodao pa će se vidjeti kakav će biti krajnji ishod, te ocijenio da ovo nije nikakav udar na medije.

Odgovarajući na pitanje kakav je njen stav o predloženim izmjenama zakona, kojim se daju veća ovlaštenja policiji, Željka Cvijanović, predsjednica RS, rekla je da se slaže s tim da treba ojačati ulogu policajca u našem društvu.

"Policija ne postoji da bi je bilo ko omalovožavao ili ponižavao. Želim da vidim da poštujemo sve ono što jesu demokratske vrijednosti, ali da ne izgubimo iz vida da ne možemo razvlastiti policajca, a onda od njega očekivati da bude profesionalan i efikasan u izvršavanju svojih zadataka", rekla je Cvijanovićeva.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da je zakon trenutno u formi nacrta i da slijedi javna rasprava.

"Nije ovdje izmišljena topla voda, već su prepisana zakonska rješenja i nekih država iz susjedstva koje su i članice EU. Prema tome, sve primjedbe čućemo u Narodnoj skupštini i do prijedloga zakona, sve što treba da se iskoriguje, a što je u pravcu boljeg rada MUP-a i zaštite građana RS, biće urađeno", uvjerava Višković.

Nakon pravnika i brojnih novinara, koji su ovo zakonsko rješenje osudili, podrška stiže i iz Upravnog odbora Udruženja "BH novinari", odakle traže od Vlade RS da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

"Njegovim usvajanjem doveli bi se u pitanje funkcionisanje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografisanje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka", navodi UO Udruženja "BH novinari".

UO "BH novinara" smatra da se predloženim izmjenama uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima u RS, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca.

"Ovim izmjenama se krše i pravila OEBS-a, Savjeta Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografisanju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa. Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez sudske odluke", navodi Udruženje "BH novinari".

Kako dodaju, "posljednih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima, aktivistima i građanima Banjaluke od strane policije RS".

"Usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u RS", kažu iz UO "BH novinara".

(Nezavisne) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2