fbpx

5migranti tuzla

TUZLA - Više od 100 migranata proteklog vikenda stiglo je u Tuzlu, koja im služi kao tranzit, a ako institucije vlasti ne reaguju zbog sve većeg broja migranata, volonteri najavljuju da će se povući i pustiti da se desi humanitarna kriza. 

Migranti u Tuzlu stižu sa istočne strane Bosne, nakon prelaska granice sa Srbijom. Gladni i iscrpljeni, a često i prestrašeni, u Tuzli se okupljaju na glavnoj autobuskoj stanici ili ispred Terenskog centra Službe za poslove sa strancima BiH. Ne zadržavaju se duže od 24 sata i busevima odlaze za Sarajevo. Među migrantima ima i žena i djece.

"Napustio sam Pakistan zbog ekonomske krize. Želim ići u neku drugu zemlju živjeti i raditi, tamo gdje je bolji život", rekao je Mensur, migrant iz Pakistana. S njim je bio i Halil, koji je kazao da su ljudi u BiH dobri i da pomažu.

"Tražim bolji život i da zaradim novac. Tražim sreću za moju porodicu", rekao je Halil i dodao da ima namjeru ostati samo nekoliko dana u BiH i pokušati doći do Italije.

Volonteri i građani se organizuju preko društvenih mreža, te donose pomoć i po danu i po noći. U Tuzli nema uslova za njihov boravak, nemaju toalet, niti medicinsku njegu, a nakon zatvaranja stanice spavaju vani. Kako volonteri kažu, na izmaku su snaga jer ovo traje mjesecima, a vlast svjesno ignoriše problem.

"Stanovnici okolnih zgrada gdje borave migranti nam se svakodnevno žale da migranti fiziološke potrebe obavljaju gdje stignu. Mi to naravno razumijemo, saslušamo ih, ali prava adresa za taj problem nisu volonteri, nego nadležne institucije", rekao je jedan od volontera.

Grupa građana je samostalno i putem nekih političkih partija Skupštini Tuzlanskog kantona i Gradskom vijeću Tuzla uputila inicijativu za djelimično rješavanje ovog problema. Traži se organizovani prihvat migranata, WC na stanici 24 sata, česma, tuš, hrana, odjeća, zdravstvena njega, smještaj koji ne traje duže od 24 sata jer se niko od migranata u Tuzli ne zadržava duže.

Na posljednjoj sjednici Skupštine TK inicijativa za pomoć migrantima nije usvojena, dok na sjednici Gradskog vijeća Tuzla tačka na kojoj bi se raspravljalo o ovom problemu nije uopšte uvrštena na dnevni red.

(Nezavisne) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5